Moody’s, som er et av de tre store amerikanske kredittratingselskapene, nedgraderte i natt Italias statsgjeld med to hakk, fra A3 til Baa2, som er to hakk over såkalt spekulativ status og den andre nedgraderingen på fem måneder.

Dette skjer paradoksalt nok dagen etter at Italia fornyet 7,5 milliarder euro i brukbart etterspurt ettårig gjeld til en rente på 2,7%, hvilket er betraktelig lavere enn de fire prosentene man måtte tilby i mai.

Det er ellers ingen konsensus blant de tre store om Italias kredittverdighet: Moody’s er ett hakk under tilsvarende rating hos Standard & Poor’s, som setter Italia til BBB+, og to hakk under Fitch, som klassifiserer landets gjeld som A-.

Hvordan virkningen vil bli på rentene på de fem milliardene med statsgjeld av middels langsiktighet som skal fornyes senere i dag, er ikke godt å si *, men spread’en på tiårige obligasjoner sammenlignet med tyske sådanne økte til 4,8% etter å ha ligget forholdsvis stabilt litt over fire en tid.

Moody’s begrunner nedgraderingen med risikoen for smitte fra Hellas og Spania, utsikten i år til en to prosents kontraksjon i BNP ledsaget av en viss økning i arbeidsledigheten som følge av innstramningslinjen, samt det usikre politiske klimaet etterhvert som tiden for nyvalg nærmer seg. Det er særlig frykten for at det vil bli stukket politiske kjepper i hjulene for Montis linje, som gjør seg gjeldende.

Og det er langt fra urimelig. Mange spør seg hva som skjer når Montis mandat utløper, og usikkerhet er noe markedene straffer med lysets hastighet. Moody’s sier implisitt at «det går i dass», mens Fitch kan tolkes mer som at «italienerne finner alltid en løsning i siste liten». Det kan jo legges til at byråenes omdømme fikk riper i lakken etter at de i sin tid vurderte investeringsprodukter basert på subprime-lån som sikre, så kjøpere av statsgjeld foretar nok en selvstendig vurdering med de passende mengder salt.

Moody’s noterer ellers at

the sovereign’s current Baa2 rating is supported by significant credit strengths relative to other euro area peripheral economies, including (1) maintenance of a primary surplus, (2) large and diverse economy that can act as an important shock absorber in the current crisis, and (3) substantial progress on the structural reforms which, if sustained in the coming years, could improve the country’s competitiveness and growth potential over the medium-term.

Det store spørsmålet er altså «if sustained».

 * * *

* Det opplyses nå at de 3,5 milliardene med treårige obligasjoner fikk en rente på 4,65%, sammenlignet med 5,30% for treåringer i juni. Etterspørselen var 1,73 ganger tilbudet.

 

Il Sole 24 Ore: Moody’s declassa il rating dei titoli di Stato
Corriere della Sera: Il rendimento dei Bot giù di un punto

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.