Dersom Russland ikke betaler utenlandsgjelden i dollar som forfaller onsdag, kan landet være statsbankerott om 30 dager, ifølge kredittbyrået Fitch.

Forfallet på 117 millioner dollar i renter er det første i utenlandsk valuta siden Russland varslet at kreditorer i land som har innført sanksjoner etter invasjonen av Ukraina, vil bli behandlet annerledes. Dermed vil utlånere som allerede har sett investeringene i Russland krympe i verdi, få et viktig signal når betalingsfristen utløper, skriver Bloomberg. Rentebeløpet tilsvarer i overkant av en milliard norske kroner.

Sanksjoner som rammer russiske banker og sperring av Russlands kontoer i utlandet, gjør at det kan bli vanskelig å få betalt gjelden. Kreml har også antydet at de kan betale i rubler, noe som også vil regnes som mislighold, skriver Reuters.

Store valutareserver

Før krigen hadde Russland nærmere 650 milliarder dollar i valutareserver og oljeinntekter på flere hundre millioner dollar per dag.

Også økonomiske forpliktelser i rubler kan føre Russland ut i statsbankerott, altså at landet ikke betjener gjelden sin. Landet har to uker igjen til å håndtere statsobligasjoner i rubler som forfalt 2. juni. skriver kredittvurderingsbyrået Fitch i et dokument.

Siste gang i 1918

Dersom de ikke rydder opp innen 1. april, vil det være første gang siden 1998 at landet ikke betaler rubelgjelden sin i tide. Sist gang de ikke betalte det de skyldte i utenlandsk valuta var i 1918, i kjølvannet av den kommunistiske revolusjonen.

Fitch nedjusterte nylig Russlands kredittverdighet fra B til C, som plasserer russiske obligasjoner i kategorien «søppelstatus». Det antyder at manglende betaling av statsgjelden kan være nær forestående.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.