Nytt

Standard & Poor’s fratok Frankrike trippel-A-ratingen fredag. Det var som et jordskjelv.

Ikke bare Frankrike, men en rekke andre land, som Spania og Italia, Portugal, Slovakia, Slovenia og Østerrike, ble nedgradert, Østerrike fra en trippel-A.

Det åpner seg en kløft mellom land innen EU som har orden på sin økonomi, Tyskland, Nederland, Finland, og land som er for nedadgående. Frankrike utgjør sammen med Tyskland hjertet i EU. Det økonomiske grunnlaget for partnerskapet ser ut til å svikte.

Landene som allerede er i trøbbel får det nå mye vanskeligere. Deres kredittverdighet er svekket, samtidig som de må låne på det internasjonale obligasjonsmarkedet, for å fornye lån som forfaller. Det gir høyere renter, og tynger budsjettene enda mer, budsjetter som de nå er tvunget til å kutte. Spiralen blir nedadgående.

Institusjonelle investorer som pensjonsfond og forsikringsselskaper må følge strenge regler. De kan ikke låne ut penger til enheter med svekket kredittverdighet. En nedgradering får derfor konsekvenser.

France alone needs to borrow about $240 billion to finance its existing debts and annual deficit. Italy and Spain, two large nations that are facing escalating debt problems, were also among the countries downgraded.

Nedgraderingen har dermed utløst et ras. All optimisme etter toppmøtet 8. desember er blåst bort.

Stabilitetsfondets kredittverdighet er også trukket i tvil. Frankrike er en av de største bidragsyterne som EUs nest største økonomi.

Standard & Poor sier det ikke rett ut, men antyder at det i neste omgang er aktuelt å vurdere kredittverdigheten til de store institusjonene.

The S&P actions could also undermine the effectiveness of the region’s bailout fund, which European leaders have been counting on to help ailing countries such as Greece and stem the crisis from spreading onward to Italy and Spain. The bailout fund’s AAA rating, and its ability to raise money cheaply, depends in part on the credit standing of France, the euro zone’s second largest economy.

S&P did not mention the fund, the European Financial Stability Facility, in Friday’s ratings note, but said an evaluation of other European institutions, including banks and “government-related entities,” would be issued “in due course».

Den grunnleggende årsaken til nedgraderingen er svake utsikter til økonomisk vekst. EU har ikke gjort nok for å komme problemene til livs. Man tar ikke krisen alvorlig nok, mener Standard & Poor’s. Det er en knusende kritikk.

Despite a plethora of summits, declarations and bailout deals, Europe has “not produced a breakthrough of sufficient size and scope to fully address the euro zone’s financial problems,” the ratings agency concluded. Political leaders, the agency contended, did not even fully appreciate the scope of a crisis that extends far beyond overspending in small countries like Greece to encompass the competitiveness of the euro zone itself.

Det peker på en grunnleggende svakhet ved EU som har vært der hele tiden, men blitt skjult så lenge seilasen har vært lett. EU har vært et godværsprosjekt. Når det blåser opp til storm går man i møter og diskuterer. Evinnelig. I mens knekker masta.

USAs bekymring har vært tydelig. Timothy Geithner og Barack Obama har gitt uttrykk for frustrasjon og utålmodighet over et EU som ikke kan get it’s act together.

Hva tenker man nå i Washington, Tokyo, Moskva, Beijing, New Delhi? Forbereder man seg på at EU kan komme til å sprekke? At eurosonen overlever synes stadig mindre sannsynlig. Men hvis ting først begynner å rakne, hvor stanser det?

Nå ser det ut til at det rakner. Det scenariet har rykket nærmere.

Krisen handler ikke lenger om Hellas og Italia. Det dreier seg om hele unionens overlevelse.

Som Washington Post skriver: en av etterkrigstidens store politiske bedrifter står i fare for å rakne:

the region now faces the possibility of a sovereign default and even the breakup of a currency union seen as one of the crowning achievements of post-World War II diplomacy.

It was that growing collection of risks — from a potentially explosive default by Greece on its debts to the possible onset of recession — that were cited by S&P in its downgrade notice.

S&P had warned several weeks ago that it had put the euro zone as a whole under review for a possible downgrade as slow economic growth and a stifling level of public debt combined to undermine the ability of government’s to pay their bills.

Mens den arabiske våren er blitt uforutsigbar og blodig, sender EU verdensøkonomien inn i en resesjon, og EUs status som blokk og maktfaktor er med ett usikker.

Standard & Poor’s cuts credit ratings for France and eight other European nations