Milano-børsen gikk rett ned så snart den åpnet etter valget i dag morges, med et fall i Ftse-MIb-indeksen på 5 %, mens flere bankaksjer har falt med rundt 10 %. Fellesvalutaen euro synker både mot dollar og yen. Børsene synker også i Europa og verden for øvrig etter at Italia havnet i politisk kaos:

London -1,47 %
Frankfurt -2,11 %
Paris -2,76 %
Tokyo -2,26 %
New York -1,55 %

Forskjellen i rentenivået mellom tiårig italiensk og tysk statsgjeld nærmet seg tre og en halv prosent i morgentimene i dag, hvilket er dårlig nytt for Italias finansdepartement, som i dag skal refinansiere gjeld med seks måneders løpetid for 8,75 milliarder euro, og i morgen fem- og tiårig gjeld for et noe mindre beløp. Den effektive renten som oppnås på den sistnevnte, vil bli oppfattet som den viktigste indikatoren på usikkerheten knyttet til Italias finansielle stabilitet.

Nervøsiteten i markedet må tas som et tegn på at omverdenen ikke helt vet hva den skal tro om kursen videre for Italia etter at valget ikke gav noe svar på hva slags regjering landet vil få. Wall Street Journal kaller valgresultatet «det verst tenkelige».

 

Il Sole 24 Ore: Milano -5%. Spread a quota 340.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂