Ursula von der Leyen under EU-ledelsens pressekonferanse om tiltak mot konsekvensene av koronaepidemien i Brussel den 13. mars 2020. Foto: Johanna Geron / Reuters / Scanpix.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen satte ny optimisme i finansmarkedene fredag, da hun ledsaget av visepresidentene Valdis Dombrovskis og Margrethe Vestager kunngjorde EUs initiativer for å motvirke det økonomiske sjokket som følge av koronaepidemien.

Kommisjonspresidenten sa at EU vil vise størst mulig fleksibilitet med hensyn til den såkalte stabilitetspakten, som setter en grense for hvor store underskudd medlemsstatene kan gå med for at ikke koronavirset skal gjøre permanent skade på økonomien.

Corriere della Sera siterer henne:

«Medlemsstatene må føle at de står fritt til å iverksette støttetiltak overfor de hardest rammede menneskene og bransjene.»

Når det gjelder den hardest rammede staten, sa von der Leyen:

«Vi er absolutt rede til å hjelpe Italia med alt landet har behov for.»

Kommisjonspresidenten minnet om at også andre medlemsstater kan få lignende behov, formanet til solidaritet mellom EU-landene, og oppfordret til ikke å iverksette ensidige tiltak, men koordinere dem med unionen.

Finansmarkedene reagerte straks positivt på Ursula von der Leyens meddelelser. Milano-børsen gikk opp med hele 18 prosent, mens de viktigste amerikanske indeksene gikk opp 5–6 prosent.

For Milano-børsens vedkommende var stigningen praktisk talt like stor som fallet torsdag, da EU-sentralbanksjef Christine Lagarde snakket børsene ned under pressekonferansen etter rentemøtet i Frankfurt, hvor hun i praksis sa at hun ikke kunne avhjelpe situasjonen nevneverdig.

Ursula von der Leyen fremstår med dette som en noe stødigere EU-leder enn i starten av koronakrisen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.