I en tale til EU-parlamentet i Brussel onsdag bad EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, Kina mellom linjene om ikke å motarbeide de energipolitiske sanksjonene fra unionen som er underveis mot Russland.

Kommisjonspresidenten sa først at det måtte bli en slutt på at europeiske skattebetaleres penger havner i Russland, og varslet nye sanksjoner.

Nå har vi stanset kullimporten, sa von der Leyen, men vi må også se på olje og på inntektene Russland får fra «fossile energikilder», og dette må bli neste skritt, fortsatte hun – uten å nevne russisk gass, som flere EU-land er avhengige av.

Like etterpå sa von der Leyen at resten av verden klart må ta stilling mot Putin, massakrer på sivile og brudd på den internasjonale orden, og formante andre land til ikke å omgå eller undergrave sanksjonene som EU iverksetter mot Russland.

Hun nevnte Kina spesielt, og understreket at Kina som medlem av FNs sikkerhetsråd har et særskilt ansvar for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet.

Kommisjonspresidentens appell reiser spørsmålet om hvilken politisk tyngde EU vil ha i saken, ikke minst i lys av at Kina og Russland er strategiske partnere.

Både Kina, India og Pakistan har den senere tiden, også etter den russiske invasjonen av Ukraina, signalisert økt vilje til å importere energi fra Russland. Samtidig tjener Kina godt på å handle med EU, og Beijing ønsker derfor ikke å provosere unionen unødig.

Men også Europa vil fortsette med russisk energiimport. Det kommer til å bli vanskelig å ramme russisk gass, sier EUs budsjettkommissær Johannes Hahn til La Stampa.

I talen sin sa Ursula von der Leyen også at krigen i Ukraina viser nødvendigheten av å sette fart i det grønne skiftet.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.