Nytt

Boligprisene stiger i pressområdene slik at selv eiendomsmeklernes forening vil sette bremsene på. Det er det ingenting som tyder på vil skje. Kombinasjonen lav rente, stor befolkningsvekst og for lav boligbygging garanterer at verdistigningen fortsetter.

Men det er en type verdistigning som har sine klare tapere, og den har noen store sosiale omkostninger, som man offisielt later som ikke skjer, eller kan ryddes av veien med holdningstiltak. Det er som trekke seg selv opp etter håret. Sjeføkonom i Terra Securities, Jan Ludvig Andreassen, har følgelden karakteristikk av Oslos fremtid:

Flere arbeidsoppgaver bør flyttes ut i distriktene, bøndenes levevilkår må bedres, og det må settes i gang massiv utbygging av infrastruktur ut av de store byene og til distriktene.

Sjeføkonomen mener Oslo går en tøff tid i vente, og kommer med følgende dramatiske forslag:

– Flytt hele regjeringskvartalet til Gjøvik. Det vil gi byggeboom i innlandet. Oslo vil vokse med 200 000 flere innbyggere frem mot 2030, og det vil bli byens skjebne. Oslo risikerer å bli en trøblete, skitten og støyende internasjonal by, sier Andreassen.

Boligprisen opp 700.000 på fire år