– Befolkningsvekst er helt avgjørende for økonomisk vekst, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen. Foto: Twitter.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener de lave fødselstallene i Norge er mer alvorlig enn det statsminister Erna Solberg (H) gir uttrykk for.

– Befolkningsvekst er helt avgjørende for økonomisk vekst. Erna Solberg skjønner ikke hvor alvorlig de lave fødselstallene er, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Tall fra SSB viser at norske kvinner i 2017 var mindre fruktbare enn noensinne, med kun 1,62 barn per kvinne. Det gjør Solberg bekymret for bærekraften til velferdssamfunnet, og hun har tatt til orde for at det må fødes flere barn.

Andreassen, som er sjeføkonom i Eika-gruppen, legger på sin side vekt på de makroøkonomiske konsekvensene og minner om at man med et for lavt antall mennesker verken får produsert eller brukt noe som helst.

– Når jeg reiser rundt i distriktene, så tar de dette poenget med en gang. De vet at forskjellen mellom en fraflyttingsbygd og en bygd som vokser, er som natt og dag, sier makroøkonomen. Han frykter også at lave fødselstall vil gi boligprisfall og årevis med lav rente.

Andreassen mener regjeringen må ta tak i distriktene og legge til rette for familier.

– Hvis Solberg ønsker å få opp befolkningsveksten, er det enkleste å slutte å bruke flere titall milliarder på å legge offentlige bygg til hovedstaden, men heller å spre dem utover landet.

 

Saken ble ved en feiltagelse først illustrert med et bilde av Harald Magnus Andreassen. Vi beklager.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.