Nytt

Den sosialdemokratiske regjeringen i Danmark har vedtatt endringer i utlendingsloven for å gjøre det enklere å få en ektefelle til landet og senker kravene til innvandreres språkkunnskaper. Poengsystemet som favoriserte innvandrere med høy utdannelse skal avskaffes.

De nye reglene vil imidlertid resultere i økte integreringsutgifter, mener velferdshistoriker og tidligere leder for Rockwoolfondens Forskningsenhet, Gunnar Viby Morgensen, og tidligere leder for den avgåtte regjeringens integrasjonstenketank, Erik Bonnerup:

Uden nogen synderlig offentlig debat er regeringen godt i gang med at ændre udlændingereglerne, så den ikkeuddannede landarbejder fra Pakistan eller Tyrkiet får lettere adgang til familiesammenføring i Danmark.

Det mener velfærdshistorikeren Gunnar Viby Mogensen, der er forfatter til tobindsværket ”Det Danske Velfærdssamfunds Historie” og tidligere chef for Rockwoolfondens Forskningsenhed. Og synspunktet bakkes op af Erik Bonnerup, der var leder af den tidligere regerings integrationstænketank.

LÆS OGSÅ: Landarbejderen fra Marokko får lettere ved at flytte til Danmark

De henviser begge til, at regeringen i dette forår har vedtaget en række ændringer i udlændingelovgivningen, som gør det lettere at få en ægtefælle til Danmark og lemper kravene til indvandreres sprogkundskaber. Pointsystemet, der favoriserede indvandrere med høje uddannelser, afskaffes helt. Udover de nyeste regler blev den særligt lave starthjælp for flygtninge og indvandrere afskaffet i efteråret.

I 2011 oppnådde 3396 innvandrere familiegjenforening i Danmark, og regjeringen anslår at dette antallet vil øke med 1000 etter de nye reglene. Til sammen vil de nye reglene medføre ekstrautgifter på rundt 210 millioner kroner i året.

”1000 personer er ikke noget voldsomt tal. Men alligevel kan konsekvenserne af lempelserne blive alvorlige. De udvider den personkreds, som det danske samfund er forpligtet til at underholde. Vi må kunne tale åbent om konsekvenserne af de nye regler. Men måske er vi ved at havne i en slags svenske tilstande, hvor vi ikke tør diskutere integrationsproblemerne åbent,” siger Gunnar Viby Mogensen.

Erik Bonnerup mener også, det kan diskuteres, om det er godt at lempe sprogkrav og tilknytningskrav.

”Man må se i øjnene, at der vil komme flere uuddannede, som det er vanskeligere at integrere, og det vil give nogle økonomiske belastninger” siger Erik Bonnerup, som understreger, at der kan være gode menneskelige grunde til at gøre det lettere at gifte sig med en udlænding.

Også opposisjonspartiene Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti er kritiske til de nye reglene for familiegjenforening:

”Hvor den tidligere regering havde fokus på indvandreres kvalifikationer, så vil der med de nye regler komme flere dårligt integrerede til Danmark. Man ændrer reglerne ganske langsomt uden stor debat. Vi frygter, at vi vender tilbage til problemerne før 2001,” siger Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, med henvisning til, at der i 2000 kom 10.000 indvandrere til Danmark hvert år på grund af familiesammenføring.

Integrasjonsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen, avviser kritikken og sier at de nye reglene formet for nettopp å sikre at de som kommer til Danmark er mennesker som er interessert i å integrere seg. Selv om regjeringen ikke legger vekt på utdannelse, legges det vekt på at nye innvandrere vil lære seg dansk og er villige til å arbeide i Danmark.

Kristeligt Dagblad: Eksperter: Lempelser åbner for flere dårligt uddannede indvandrere