Nytt

Den nye danske regjeringen vil liberalisere innvandringspolitikken. Det skal bli lettere å få familiegjenforening, opphold og statsborgerskap.

De nye reglene presenteres allerede søndag eller mandag. Man kan undres over travelheten: meningsmålinger har vist at danskene ikke ønsker en oppmykning. Men det er altså symbolsak nummer én for venstresiden. Danmark skal bli sniller mot asylsøkere og ikke-europeere. Annerledes kan man ikke forstå forslagene. Det rimer dårlig med Helle Thorning Schmidts mål om å få fart på Danmark.

Arbeidsinnvandring og studieopphold går ellers meget godt etter innstrammingene. Danmark er ikke blitt et lukket land.

Den nye regjering sier den vil ha en full gjennomgang av utlendingspolitikken, og kaller det en servicesjekk, som om det handlet om en bil. Men den har ikke tid til å vente på resultatet, men vil allerede nå lempe på reglene.

Blandt lempelserne er, at det gældende pointsystem for familiesammenføring vil blive fjernet helt. Det bliver ikke erstattet af et andet pointsystem. Ansøgere skal stadig leve op til sprogkrav og krav om f.eks. at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Den omstridte 24-årsregel og tilknytningskravet består. Men ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil de tre partier lempe på kravene til f.eks. bolig og den garantisum, som et par skal stille.

Også reglerne for at få permanent ophold og statsborgerskab skal lempes. Udgangspunktet er, at reglerne for permanent ophold skal føres tilbage til tiden før de seneste stramninger sidste år. Det vil samtidig gøre det nemmere at blive statsborger. Også indfødsretsprøven skal ændres.

S, SF og R vil desuden fjerne starthjælpen, kontanthjælpsloftet og kravet om et vist antal timers arbejde for at få kontanthjælp. De regler rammer især udlændinge.

På asylområdet skal asylsøgere have mulighed for at bo og arbejde uden for asylcentrene efter seks måneder.

De tre partiene Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre fortsetter regjeringsforhandlingene. Det blir en trepartiregjering kan Jyllands-Posten fortelle, og den vil være klar innen Folketinget åpner tirsdag.

Udlændingepolitikken bliver lempet