Nytt

Som en del av 1.mai feiringene i Sverige organiserte det svenske Venstrepartiet lekeaktiviteter for barn i slottsparken i Malmø. En av aktivitetene var å slå i stykker en pinata.

I pinataens hjemland Mexico, symboliserer pinataen djevelen og de syv dødssynder. Folk slår i stykker pinataen og ut regner det godteri som symboliserer det djevelen har tatt fra folket. En trivelig fellesaktivitet med historiske røtter og godteri til barna, hvem skulle tro at det skulle ende i skandale?

Pinataen til det svenske Venstrepartiet var nemlig formet etter Annie Lööf, næringsminister i Sverige og medlem av det svenske Centerpartiet. Som om ikke det var nok – etter at ungene hadde dengt løs på pinataen som forestilte Lööf så kunne de gå igang med finansminister Borg og statsminister Reinfeld også. Borgerpinataer ble de kalt.

Venstrepartiet i Sverige, som har programfestet sosialisme og feminisme, vil fjerne kravet om forsørgningsevne ved familieinnvandring og øke omsorgen for fengslede. De eneste som skal f skjerpet straff er de som begår forbrytelser mot homoer, bisexuelle eller transsexuelle.

Partiet benekter at å slå istykker pinataer formet som borgerlige politikere er et ledd i en revolusjonær oppdragelse, men nekter å be om unnskyldning for episoden. Sveriges innvandringsminister Tobias Billstrøm reagerer med avsky, det samme gjør sentralkomiteen i Venstrepartiet.

Borgerpinata er blitt ukas nyord i Sverige.

kilder:
www.sydsvenskan.se/malmo/vagrar-vika-sig-for-pinatakritik
www.vansterpartiet.se/