Aftenposten har de siste dagene hatt fokus på Japans aldrende befolkning. I den anledning har de intervjuet et lite knippe mennesker som er positive til økt arbeidsinnvandring til Japan.

Tatsuo Aoshima (59):

– Det er en bekymring. Snart er halve befolkningen gammel. Selvfølgelig må vi importere arbeidskraft fra utlandet. Vi har hentet sykepleiere fra Indonesia. Men eksamen her i Japan er så vanskelig at selv ikke japanere klarer den, sier han.

Og noen unge jenter:

Kanano Endo (19) (t.v.) og Asami Hikichi (19) ser mot en fremtid med flere gamle og færre unge. De tilhører Japans stadig mer eksklusive gruppe av unge mennesker. De vil åpne for mer arbeidsinnvandring.

Det store spørsmålet er om disse menneskene representerer det vanlige synet på innvandring i Japan. Har man møtt mennesker fra Japan, eller folk som har jobbet der, så ligner meningene mer på det sjeføkonom Koji Sakuma ved Institute for International Monetary Affairs (IIMA) i Tokyo sier. Han har en helt annen og realistisk oppfatning av innvandring. Han har vært i Europa:

– Nå er jeg mer forbeholden, om ikke skeptisk. Jeg bodde i Storbritannia i tre år og så de problemene innvandringen skapte. Jeg er ikke mot innvanding, men vi må være klar over at immigranter ikke er roboter som arbeider bare med de oppgavene vi vil, sier han.

Sakuma forsetter tankerekken:

– Immigrantene er mennesker. De har familie, de former små samfunn og de dyrker sin kultur. Prioriteringen bør ligge på å føre en politikk for å få flere japanere til å gifte seg og få barn, fremfor å motta immigranter, sier han.

Samtidig har Japan verdens mest folkerike nasjon som nær nabo.

– Kina er så stort, de er så mange og det ligger så nært. Jeg tror den største gruppen av arbeidsinnvandrere ville komme fra Kina, hvis Japan virkelig åpnet grensene. Det kan skape gnisninger, sier Sakuma.

http://www.aftenposten.no/okonomi/Tomt-p-barnerommet-og-overfylt-p-eldresenteret-6713494.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂