En japansk bleieprodusent har kunngjort at de vil slutte å produsere bleier for babyer i landet og i stedet fokusere på markedet for voksne. Dette melder BBC.

Oji Holdings er det siste selskapet som gjør et slikt skifte i et raskt aldrende Japan, der fødselstallene er rekordlave.

I mer enn ti år har salget av voksenbleier overgått salget av bleier til spedbarn i landet.

I 2023 ble det født 758.631 barn i Japan, en nedgang på hele 5,1 % fra året før.

Dette var også det laveste antallet fødsler som er registrert i Japan siden 1800-tallet. Så seint som på 1970-tallet lå tallet på over to millioner nyfødte, skriver BBC.

I en uttalelse sier Oji Holdings at datterselskapet Oji Nepia for tida produserer 400 millioner bleier årlig. Produksjonen har falt siden 2001, da selskapet nådde sitt høyeste nivå med 700 millioner bleier.

Allerede i 2011 sa Japans største bleieprodusent, Unicharm, at salget av voksenbleier hadde passert salget av babybleier.

Japanerne får det ikke til, fødselsraten stuper

Markedet for voksenbleier vokser, og anslås nå å være verdt mer enn 2 milliarder amerikanske dollar. Japan har en av verdens eldste befolkninger. Nesten 30 % av befolkningen er 65 år eller eldre. I fjor passerte andelen japanere over 80 år for første gang 10 %.

Oji Holdings sier også at de vil fortsette å produsere babybleier i Malaysia og Indonesia, der de forventer at etterspørselen vil øke.

Den krympende og aldrende befolkningen skaper problemer for Japan. Regjeringens innsats for å møte disse utfordringene har så langt vært lite vellykket.

«Japan står på randen av om vi kan fortsette å fungere som et samfunn», uttalte statsminister Fumio Kishida i fjor, og la til at det var et spørsmål om «nå eller aldri».

Laveste fødselstall i Italia siden 1800-tallet

Japan er ikke aleine om å ha lave fødselstall, slik mange europeiske land også har. Fruktbarhetstallene har også falt i Singapore, Taiwan og Sør-Korea, der sistnevnte har verdens laveste fødselsrate.

I Kina falt folketallet for andre år på rad i 2023. I likhet med Japan har kinesiske myndigheter innført ulike tiltak for å øke fødselstallene. Men en aldrende befolkning og virkningen av en flere tiår lang ettbarnspolitikk skaper demografiske utfordringer også i Kina.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.