Antallet sydkoreanske husholdninger bestående av én person passerte i mars for første gang ti millioner. Årsaken tilskrives en raskt aldrende befolkning samt et økende antall mennesker som ikke finner noen partner eller velger å forbli single. Det gir seg utslag i verdens laveste fødselsrate.

Ensom blant mennesker

Antall aleneboere utgjør nesten 42 prosent av alle husholdninger. Det betyr at omtrent hver fjerde sydkoreaner nu bor alene, ifølge tall som ble offentliggjort tirsdag.

De fleste aleneboerne er i aldersgruppene 30–39 og 60–69 og man finner dem oftest i storbyer og tett befolkede områder. 

Antall husholdninger med to personer øker med rundt 20.000 hver måned, mens antall husholdninger med fire personer faller med rundt 10.000.

Verdens laveste fødselsrate

Forventet levealder har økt jevnt i Syd-Korea, fra under 80 til over 83 år, mens fødselsraten har falt og var i 2022 den laveste i verden med 0,78 fødsler pr. kvinne – og den forventes å falle ytterligere.

Syd-Koreas befolkning nådde en topp i 2020 med nesten 52 millioner mennesker. Landet har passert det kritiske «dødskorset» der det dør flere enn det fødes. 

Kollektivt selvmord

Statistics Korea anslår at Syd-Koreas befolkning kan falle til 36 millioner i 2072, en nedgang på rundt 30 prosent fra toppen – og til 11 millioner i 2122 – nesten 80 prosent. 

Denne kombinasjonen av fallende fruktbarhet og et aldrende samfunn blir sammenlignet med svartedauen. Andre kaller det «kollektivt selvmord».

Syd-Korea: Grise­hoder som våpen mot bygging av moské

 

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.