Lørdag publiserte BBC en reportasje om suksessfull kristen misjon i Nepal. Den kristne befolkningen i Nepal skal ha økt fra 376.000 i 2011 til 545.000 idag. Det utgjør en økning på 68 prosent på et tiår – takket være misjonærer spesielt fra Syd-Korea.

«Tsunami av evangelister» 

I den hindunasjonalistiske avisen OpIndia har de lest artikkelen og omtaler det som «sjokkerende» at Syd-Korea har sendt en «tsunami av evangelister» til landet hvor Buddha ble født.

I 2008 ble det 240 år gamle hinduistiske monarkiet i Nepal avskaffet og landet ble en sekulær republikk etter et tiårs maoist-opprør hvor minst 13.000 mennesker ble drept. BBC antyder at endringen i landets religiøse status har bidratt til å øke den kristne befolkningen.

Kathmandu, Nepal. Foto: Arnt Jensvoll

Ifølge OpIndia er rundt 20.000 koreanske misjonærer engasjert i å konvertere hinduer til kristendommen. De første misjonærene kom til Nepal for rundt to tiår siden, til tross for at det ifølge nepalsk lov er ulovlig å konvertere mennesker fra en religion til en annen. 

– Det skjer mirakler

– Det skjer mirakler, forteller den koreanske pastoren Pang Chang-in. – Mirakler skjer og hele landsbyer konverterer.

Pang har overvåket åpning av nesten 70 kirker i løpet av sine to tiår i Nepal, de fleste et par timer nordvest for hovedstaden Kathmandu:

– Samfunnet donerer tomten og koreanske menigheter hjelper til med å finansiere byggingen. I nesten hver eneste fjelldal bygges det kirker.

7758 kirker

Det har vært en enorm økning i antall kirker over hele Nepal de siste årene. De siste dataene teller 7758 kirker i det fortsatt overveiende hinduistiske landet.

Kathmandu, Nepal. Foto: Arnt Jensvoll

Anslagene over antall kristne i Nepal varierer. Fremdeles utgjør ikke kristne mer enn to prosent av den totale befolkningen hevder OpIndia i en artikkel, men viser i en annen artikkel til en «Swarajya»-rapport fra 2019 hvor nesten ti prosent av Nepals estimerte 30 millioner mennesker regnes som kristne, en økning fra 0,5 prosent i 2001. 

Øker eksponentielt

Antall kristne i 1951 var null. Det steg til 458 i 1961. Siden den gang har antallet ifølge OpIndia, økt eksponentielt. Hinduer utgjør åtti prosent og buddhister ni prosent.

Syd-Korea skal ha mye av æren for denne transformasjonen. Landet er idag blant de største på verdens misjonsmarker og det bare et par tiår etter at de sendte ut sine første misjonærer. Allerede i 2012 passerte de 20.000 misjonærer i utlandet og idag er tallet passert 22.000, ifølge Korean World Mission Association.

Kathmandu, Nepal. Foto:Arnt Jensvoll

– Parasittisk konverteringsrate

OpIndia beskriver konverteringsraten som «parasittisk»:

– Forestill deg et land der kristne var ubetydelig representert, som nu opplever en parasittisk konverteringsrate. Lee Jeong-hees kone sier at de alltid jobber med angsten de føler fra anti-konverteringsloven. Men de kan ikke stoppe spredningen av evangeliet på grunn av frykten. De vil ikke slutte å «frelse sjeler».

Vil gjenopprette det hinduistiske Nepal

Politikeren Kamal Thapa arbeider for å oppheve sekulariseringen og gjenopprette det hinduistiske Nepal. Han sier til OpIndia at kulturen i landet står på spill. 

Kathmandu, Nepal. Foto: Arnt Jensvoll

– Det sprer seg som ild i tørt gress. Vår kulturelle identitet står på spill. De koreanske misjonærenes arbeid er et organisert angrep på landets kulturelle identitet. 

Kristne og kommunister samarbeider

OpIndia hevder uten spesiell utdypning at det er et «faktum» at kristne misjonærer går som «hånd i hanske» med kommunister. Maoistenes adopsjon av sekularisme ga de kristne misjonærene frie hender til å gjennomføre storskala konverteringer.

– Det øker utenlandsk innblanding i Nepals indre anliggender, reduserer den hinduistiske befolkningen og favoriserer kinesisk innflydelse i Himalaya-republikken. Å returnere til en hinduistisk stat er den ultimate løsningen for Nepal hvis de ønsker å beseire den onde kristne konverteringsmafiaen.

Kathmandu, Nepal. Foto: Arnt Jensvoll

Smertefullt for hindunasjonalister

At også hinduistiske prester har latt seg døpe i nabolandet, rører ved grunnen hindunasjonalistene står på:

– Konverteringsmafiaen har oppnådd også å omvende hinduistiske prester. Da Nepal opplevde et dødelig jordskjelv i 2015, brukte misjonærene ulykken til å konvertere hinduer til kristendommen.

Siddharta Gautama

Siddharta Gautama, grunnleggeren av buddhismen, skal være født 8. april 563 f.Kr. i Lumbini, Nepal. Ifølge buddhismen innså han hvordan alt henger sammen og fant ut hvordan man kan gjøre slutt på livssmerten og oppnå nirvana. For det fikk han ærestittelen Buddha som på sanskrit betyr «den oppvåknede». Lumbinī er idag et pilegrimsmål for buddhister. 

Kathmandu, Nepal. Foto: Arnt Jensvoll

 


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Mesteren og Margarita her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.