Japan vil slutte å eksistere hvis landet ikke klarer å bremse et fall i fødselsraten som truer med å ødelegge det sosiale sikkerhetsnettet og økonomien, ifølge en rådgiver for statsminister Fumio Kishida.

– Hvis vi fortsetter slik, vil landet forsvinne, sa Masako Mori i et intervju i Tokyo etter at Japan 28. februar kunngjorde at antall fødte barn i fjor falt til et rekordlavt nivå.

– Det er menneskene som må leve gjennom prosessen med å forsvinne som vil bli utsatt for enorme skader. Det er en forferdelig sykdom som vil ramme disse barna, la hun til.

I fjor døde omtrent dobbelt så mange mennesker som det ble født i Japan, med færre enn 800 000 fødsler og rundt 1,58 millioner dødsfall, skriver Bloomberg.

En bekymret Kishida har lovet å doble støtten til barn og familier i et forsøk på å kontrollere nedgangen som går enda raskere enn forventet.

Befolkningstallet har falt til 124,6 millioner fra en topp på drøyt 128 millioner i 2008, og nedgangen fortsetter å øke. Samtidig økte andelen personer over 65 år til mer enn 29 prosent i fjor.

Professor: – Japans gamle bør begå masseselvmord

Mens Sør-Korea har lavere fruktbarhet, krymper Japans befolkning raskere.

– Det faller ikke gradvis, det er på vei rett ned, sa Mori, en lovgiver i overhuset og tidligere minister som gir Kishida råd om fødselsrateproblemet og LHBTQ-spørsmål.

– Et stup i antall fødsler betyr at barn som blir født nå, vil bli kastet inn i et samfunn som blir forvrengt, krymper og mister evnen til å fungere, sa hun videre og la til:

– Hvis ingenting blir gjort, vil trygdesystemet kollapse, den industrielle og økonomiske styrken vil avta, og det vil ikke være nok rekrutter til at selvforsvarsstyrkene kan beskytte landet.

– Selv om det vil være ekstremt vanskelig å snu utviklingen nå på grunn av nedgangen i antall kvinner i fruktbar alder, må regjeringen gjøre alt den kan for å bremse fallet og bidra til å begrense skadene, fortsatte Mori.

Kishida har ennå ikke kunngjort innholdet i sin nye støttepakke, men har sagt at den vil være «av en annen dimensjon» enn tidligere familiepolitikk. Så langt har han nevnt å øke barnetrygden, forbedre barnehagetilbudet og endre arbeidsstilen.

Men kritikere hevder at det ikke er nok å kaste penger etter barnefamilier for å løse problemet.

Et dokument fra et regjeringspanel om likestilling mellom kjønnene sa at det er behov for omfattende endringer som inkluderer å redusere byrden for kvinner med å oppdra barn og gjøre det lettere for dem å komme tilbake i arbeid etter fødselen.

Mori kritiserte det hun mente var en tendens til å tenke på dette spørsmålet atskilt fra økonomi, handel og særlig fra likestilling av kvinner.

– Kvinners likestilling og fødselsratepolitikk er det samme, sa hun.

– Hvis du håndterer disse tingene hver for seg, vil det ikke være effektivt.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.