I disse tider hvor vi vanlige mennesker er bekymret for omreisende kriminelle fra andre land, smugling av narkotiske stoffer og menneskesmugling, så er det noe tilfredstillende at man  ved de store grenseovergangene til Sverige kan se betjente grensestasjoner. Det hender til og med at det er store kontroller.

Men grensekontrollen viser en helt annen side andre steder i landet.

Noen ganger i året passerer jeg en liten grenseovergang mellom Hedmark fylke og Värmland. Grenseovergangen ligger ved innsjøen Røgden, og den gang jeg var barn var dette en betjent overgang. I dag er den ubetjent og den gamle grensestasjonen er til salgs. Kjøkkendøren til Norge står vid og åpen. I hvilken grad har myndighetene kontroll over grensen?

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂