Sakset/Fra hofta

Mariam al-Najjar som går på skole i Melhus i Sør-Trøndelag er fortvilet. Hun kom seg ikke ut av Gazastripen i tide til skolestart.  Jeg forstår godt at en ung pike vil hjem til skolestart. Det er imidlertid et par andre opplysninger jeg ikke forstår i artikkelen «Mariam fra Melhus stengt inne i Gaza by», Adresseavisen 28.08.

 Familien med palestinsk bakgrunn har i tre måneder vært på ferie i Gaza by.

Denne palestinske familien har altså vært i tre måneder på ferie. Dette betyr sannsynligvis at de ikke er i jobb.

En palestinsk familie på ferie i Gaza?

Jeg lurer på hvorfor denne familien bor i Norge. Det kan da umulig være for å søke beskyttelse fra et sted de har flyktet fra. Dersom de er palestinere, så er de fra Vestbredden eller nettopp Gaza. (Om de ikke er fra palestinernes land Jordan – men da hadde de ikke fått opphold i Norge.) Nå har de tydeligvis helt frivillig reist til Gaza på ferie. Så hvorfor bor de i Norge?

Denne familien er ikke et unikt tilfelle.

14-åringen og de sju andre medlemmene av familien hennes deler skjebne med inntil 70 andre nordmenn. De reiste på ferie til Gazastripen via grensestasjonen Rafah mot Egypt. Men etter å ha vært delvis åpen under islamiststyret i Egypt, ble denne grenseovergangen i sommer på det nærmeste stengt etter det egyptiske militærkuppet.

Familien har reist til Gaza stikk i strid med UDs reiseråd, men UD forsøker å hjelpe. Man forsøker å få til en hjemreise via Israel.

Norske myndigheter er kjent med skjebnen til Gaza-nordmennene, som har reist inn i det palestinske området stikk i strid med UDs reiseråd.

Verken utenriksminister Eide eller sjefen for det norske representasjonskontoret i Ramallah på Vestbredden kunne love Mariam og familien hennes noen snarlig løsning på problemet. Men UD jobber med å finne en utvei for dem, slik at de kan forlate Gazastripen via en av de ordinære grenseovergangene mot Israel.

Media skriver om Mariam, som ikke kommer hjem til skolestart. Men hvorfor skriver Adresseavisen ingenting om de åpenbare spørsmålene mange lesere har? Hvorfor bor denne familien i Norge? Er de flyktninger? Har de fått opphold på humanitært grunnlag? Hva er i så fall begrunnelsen? Får palestinere generelt særbehandling? Hvordan kan familien være borte fra Norge i tre måneder – og feriere i et område de sannsynligvis har flyktet fra? Er de voksne i denne familien uten arbeid? Lever de på ytelser fra det offentlige? Får de støtte selv om de oppholder seg utenlands i månedsvis?

Kan noen hjelpe meg med svarene? Har vi som jobber og betaler skatt, krav på noen svar, eller skal vi være glad for å få lov til å betale for «moroa»?

 

http://www.adressa.no/nyheter/utenriks/article8170995.ece