Ødelagte bygninger på Gazastripen. Foto: Heiko Junge / NTB

Fredag publiserte SVT en historie om en «svensk pensjonist» bosatt i Uppsala, som nå sitter fast i Gaza. Han trenger nå  hjelp til å komme seg hjem til Sverige.

Det var den svenske TV-kanalen SVT (tilsvarende NRK) som brakte historien om den svenske statsborgeren som befinner seg i Gaza, og nå prøver å komme seg tilbake til Sverige.

Men Samnytt beretter at denne «svensken» er en palestiner som er født i Gaza. For en del uker siden trosset han svenske UDs reiseråd, og dro på ferie til det Hamas-kontrollerte området. Det er der han har sine røtter.

Der sitter han nå fast, uten å komme seg ut.

Det handler om den 68 år gamle Ahmad Massry som til vanlig bor i Uppsala, men reiste til Gaza i august for å besøke sine palestinske/arabiske søsken og slektninger.

Massry er nå «fanget innenfor områdets grenser – ute av stand til å komme seg ut» og «har det forferdelig», opplyser SVT.

Det svenske Utenriksdepartementet (UD) har helt siden 2013 frarådet reiser til Gaza.

Skuffet over svenske myndigheter

Hver dag ringer nå Ahmad Massry til det svenske Utenriksdepartementet for å få hjelp på ferieturen. Men så langt har han ikke fått noen informasjon om hvordan hans situasjon blir fremover.

Massry er skuffet over at utenriksdepartementet ikke leverer den service og hjelp han mener han har krav på, til tross for at han selv valgte å dra til det Hamas-kontrollerte territoriet.

–  Ingen vil hjelpe meg, sier Ahmad Massry til SVT.

«Svensken» ble født i Gaza

Samnytt kan fortelle at den «svenske pensjonisten» Ahmad Massry ble født i byen Khan Junis på Gazastripen. Han innvandret til Sverige i april 1985,  og fikk svensk statsborgerskap ca. fire år senere.

Sine ferier foretrekker han åpenbart å tilbringe blant venner og slektninger i Gaza.

Også en del norske statsborgere med palestinsk opphav har vært i samme situasjon i Gaza siden Hamas-angrepet på Israel, og norske myndigheter har brukt betydelige ressurser på å få hentet dem til Norge.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.