Israelere holder opp bilder av familiemedlemmer som er gisler hos Hamas. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Israels hær sier at de har informert 224 familier om at de har slektninger som er gisler på Gazastripen.

Det har lenge vært uklart eksakt hvor mange gisler terrorgruppen Hamas har tatt med seg fra Israel, under angrepet 7. oktober. Ulike tall har versert. Uansett er svært mange familier i Israel berørt.

Nå opplyser israelske militære myndigheter at 224 familier har fått beskjed om at de har slektninger som er gisler, ifølge den israelske avisen Haaretz.  NTB melder om saken.

Gislene omfatter menn, kvinner og barn i alle aldre, en del av dem er også soldater.

Enkelte familier kan ha flere slektninger som er tatt som gisler, så tallet 224 er ikke en endelig sum for antallet som er fanget hos Hamas. Men det anslås at det dreier seg om et tall på mellom 200 og 250 personer.

Nettopp situasjonen for gislene er et avgjørende punkt for Israels videre aksjoner mot Hamas og Gaza. Målet er å få befridd disse gislene, uten at deres liv går tapt i prosessen.

Man frykter at Hamas vil drepe gisler dersom Israel rykker inn med bakkestyrker. Men samtidig er det vanskelig å få dem befridd på noe annet vis.

Vestlig presse er nå i liten grad opptatt av situasjonen for disse gislene. Det meste av oppmerksomheten knyttes til de palestinske gisseltakernes ve og vel.

Israel kritiseres for at sivile kan bli rammet på palestinsk side, når Israel aksjonerer mot et Hamas som opererer nettopp i ly av sivilbefolkningen.

Selv om gislene er svært viktige for Israel, antas det at det for israelske myndigheter nå likevel er helt sentralt å påføre Hamas et knusende slag.

Helst vil man utrydde denne terrorgruppen en gang for alle, og sette en stopper for liknende angrep i fremtiden. En del av prisen for det kan bli gislenes liv.

Under terrorangrepet på Israel 7. oktober ble ca. 1400 drept på israelsk side. I krigshandlingene siden har ytterligere en del israelske soldater og sivile blitt drept, primært av raketter fra palestinerne.

De israelske tapstallene forventes å bli vesentlig høyere som resultat av en massiv bakkeinvasjon mot Hamas på Gaza.

En slik invasjon kan nå være på trappene, se sak under.

Samtidig frykter Israel også en eskalering av krigen ved at terrorgruppen Hizbollah angriper over grensen i nord, fra Libanon.

Israels myndigheter har noen tøffe og krevende beslutninger foran seg, med en rekke dilemmaer og motstridende hensyn.

Les også: 

Israel sier de har brukt stridsvogner i raid på Gaza-stripen

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.