Hamas anslår at rundt 50 «fanger» er drept på Gazastripen som følge av israelske luftangrep. Men det handler ikke om fanger, de fleste er sivile gisler.

– Qassam-brigadene anslår at rundt 50 sionistiske fanger er drept på Gazastripen som følge av sionistisk bombing og massakrerer, skriver brigadenes talsmann Abu Obeida på Telegram. (NTB-Reuters)

Qassam-brigadene er den militære spydspissen til terrororganisasjonen Hamas, som sto bak terrorangrepet mot Israel 7. oktober.

Selv NTB finner det for drøyt å beskrive disse gislene som fanger.

Den israelske hæren (IDF) opplyste tidligere torsdag at antallet bekreftede gisler på Gazastripen har steget til 224.

Et ukjent antall israelske soldater er blant dem som ble bortført under angrepet 7. oktober. De er i henhold til krigens folkerett å anse som krigsfanger, mens de sivile fangene holdes som gisler i strid med folkeretten.

Fire kvinnelige gisler er sluppet fri, noe som virker som et forsøk fra Hamas om å vinne tid. Israelske myndigheter presses fra alle kanter, siden befolkningen i stor grad krever en militær reaksjon, men familiene til gislene naturlig nok er mest opptatt av å få sine kjære tilbake.

Noen av gislene skal ha fortalt at de ble holdt fanget i de beryktede tunnelene under jorda i Gaza. Dette er en stor utfordring for det israelske forsvaret (IDF).

I går gikk israelske stridsvogner inn i Gaza og gjennomførte et begrenset angrep. De aller fleste militære eksperter antar at spesialstyrker har vært på jakt etter gislene allerede fra 8. oktober, og noen antar at dette foregår med støtte fra amerikanske spesialstyrker som befinner seg i området.

Samtidig maser norske politikere om våpenhvile.

– Vi må være tydelige, så ikke Norge stilltiende tas til inntekt for en aggressiv krigføring. En pause er ikke nok. Vi trenger humanitær våpenhvile, sier Ingrid Fiskaa, utenrikspolitisk talsperson i SV, til NRK.

– Vi forventer at Norge tar en aktiv rolle i FNs hovedforsamling og tilslutter seg de landene og stemmene som har tatt til orde for å stanse bombingen av Gaza, sier Bjørnar Moxnes, utenrikspolitisk talsperson i Rødt.

Krigen mellom Israel og terroristene tilknyttet Hamas er tema for FNs hovedforsamling under diskusjoner i dag og i morgen.

Les også:

Israel og jødene ser ut til å sviktes nok en gang

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.