Israelsk kvinne ber om at gislene frigis. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Det israelske forsvaret (IDF) oppgir torsdag at det blir holdt minst 203 gisler på Gazastripen, fire flere enn tidligere  oppgitt.

Ifølge det israelske forsvaret holdes det enda flere gisler på Gazastripen enn tidligere antatt. Tallet som nå oppgis, er 203. Rett etter terrorangrepet, ble tallet oppgitt til å være ca. 120-130. Så har det senere blitt oppjustert et par ganger.

NTB-Reuters melder om saken.

Disse gislene er i hovedsak israelere, både menn, kvinner og barn, en god del av dem er ungdommer fra den mye omtalte festen i ørkenen.

Men blant gislene skal det også være utlendinger, blant annet fra USA. Amerikanske myndigheter har vurdert  å sette inn egne spesialstyrker for å frigi dem, men så langt er det ikke kjent at det er gjennomført noen slik operasjon.

Nettopp gislene setter Israel i en svært vanskelig situasjon. Man risikerer at Hamas vil true med drap av gisler som pressmiddel i krigen, og man risikerer at gislene blir drept i israelske angrep mot Hamas-mål.

Historisk har slik gisseltaking fra palestinsk side vært en verkebyll for Israel. Eksempelvis satt soldaten Gilad Shalit som gissel hos Hamas fra 2006 til 2011, etter å ha blitt tatt til fange i et raid mot en militærpost.

Hans skjebne fikk stor oppmerksomhet i Israel, og han ble til slutt utvekslet med palestinerne, der anslagvis 1000 fengslede terrorister ble frigitt i bytte med Shalit.

Shalit oppga siden at han ble behandlet forholdsvis bra av palestinerne.

Men det er uvisst hvordan de over 200 gislene som nå er tatt, blir behandlet. Mange frykter det verste, basert på hvor brutalt og hensynsløst det siste Hamas-angrepet ble gjennomført.

Det er ukjent hva Hamas denne gangen ønsker å oppnå med gislene, men det ses ikke bort fra at de vil benyttes til tilsvarende utpresning for å få frigitt fengslede terrorister. Internt i Israel kan det bli et stort press fra pårørende og andre for å etterkomme slike krav fra Hamas.

Det er et krevende politisk dilemma for myndighetene.

Samtidig sier IDF at minst 306 israelske soldater er drept siden Hamas-angrepet 7. oktober. Det er sju flere enn i forrige oppdatering.

De virkelig høye tallene på falne soldater vil først komme om Israel velger å gå til en bakkeinvasjon i Gaza.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.