Nytt

Uroen og protestene som feier over den arabiske verden har nådd Syria, en av de mest repressive regimene. Fem demonstranter ble skutt og drept fredag.

Det var demonstrasjoner i flere byer med krav om større politisk frihet. I Damaskus var det en håndfull. Videoer på youtube viser mange mennesker i andre byer. I byen Daraa på grensen til Jordan skjøt politiet mot demonstranter med skarpt. Fem skal ha blitt drept.

Regimet må føle seg usikkert og være nervøst: politiet slo en ring rundt sykehuset hvor de sårede ble ført, og slapp ikke inn pårørende.

Protesten ser ut til å være delvis religiøst inspirert. Protesten i Daraa skjedde etter at fredagsbønnen var over, og ett av kravene var tillatelse til å bære slør.

Syria styres av alawittene, en liten esoterisk sekt. Islamiseringen har vært merkbar de senere år, og islamistene ser ikke med særlig velvilje på alawittene. Bashar al-Assad kan sitte løst i salen.

Skulle Assad-regimet ryke vil det være et politisk jordskjelv. Baath-regimet representerer alt det som revolusjonen i Egypt og Tunisia var mot: en innelukket korrupt maktklikk, med en sekulær kvasitotalitær ideologi, og brutalt politi og sikkerhetsapparat. Kun moskeen overlevde med en viss grad av autonomi.

Men moskeene tar også opp i seg noen av de dårligste trekkene: Assad sier han har overlevd fordi han har samlet nasjonen mot Israel. – Seller of Golan, sto det på en anti-Assad plakat i Kairo denne uken.

On Friday, Syrian forces used water cannons, batons and gunfire to beat up protesters in Daraa. The violence began when a large group of people emerged from the Al-Omari mosque, marching and shouting slogans against corruption and calling for more political freedoms.
A human rights activist told The Associated Press that security forces cordoned the main hospital in Daraa where some of the wounded were being treated, preventing families from visiting the victims. He cited hospital workers, but spoke on condition of anonymity for fear of government reprisals.

Although Assad keeps a tight lid on any form of political dissent, he is seen by many Arabs as one of the few leaders in the region willing to stand up to Israel.
Assad told The Wall Street Journal in February that Syria is insulated from the upheaval in the Arab world because he understands his people’s needs and has united them in common cause against Israel.

5 protesters killed in Syria, activist says