Hver fredag er en styrkeprøve mellom folket og regimet i Syria. Blir oppslutningen større enn sist vil det være et stort nederlag for Bashar al-Assad.

Antall drepte har nå passert 500 ifølge menneskerettsgrupper.

Assad øker trykket. I dag ble det sendt stridsvogner og soldater også inn i kystbyen Latakia.

Deraa er helt avskåret, ikke bare kommunikasjon, men også vann og elektrisitet.

Opposisjonen greier fortsatt å få ut meldinger. Guardian publiserer et brev der 200 medlemmer av Baath-partiet i Deraa kunngjør at de melder seg ut.

Two hundred Baath members from southern Syria resigned late Wednesday after the government sent in tanks to crush resistance in Deraa. A witness told AP six tanks rolled into Latakia on Wednesday night and security forces fired on pro-democracy demonstrators, wounding four.

Mest illevarslende er meldinger om splittelser i hæren. Offiserene er alawitter, men soldatene er sunni. Kanskje de ikke ønsker å skyte på trosbrødre. Metodene blir kontraproduktive. Hvis tvilen først oppstår kan det bli alvorlig for regimet.

Diplomats and rights activists, however, have told Western news agencies that signs were also emerging of differences within the army, where the majority of troops are Sunni Muslims but most officers belong to Assad’s minority Alawite sect.

Lederen for IAEA bekreftet torsdag at Assad-regimet holdt på å bygge en hemmelig atomreaktor i ørkenen for fem år siden. Den ble bombet av israelske fly. IAEA har siden ikke fått lov til å besøke stedet for å ta prøver.

Bildet over er tatt i forstaden til Damaskus Douma 22. april. Reuters siterte i dag en syrisk mor:

In Deraa, a Syrian mother of six who opened the door to a secret policeman in the border town just had time to scream «Israelis are more merciful than you» before he shot her dead, relatives told Reuters Thursday.

Syria: Latest ‘Day of Rage’ could be largest yet

Les også

-
-
-
-
-
-