Nytt

Meget har været skrevet om familien Quist Johansen fra Kalundborg, der den 24. februar fik deres båd bordet af pirater ud for den somaliske kyst, og i dag befinder sig i gidseltagernes varetægt et ukendt sted i Somlia. Foruden familien, havde båden to besætningsmedlemmer der led samme skæbne. Herunder en Rane Lund Hjorhöy, der har en interessant forhistorie. Som ung venstreradikal var han aktiv i Antifascistisk Aktion, og således en del af af kampen for undertrykte folk imod den grusomme storkapital, Vesten, så at sige.

I forbindelse med EU-topmødet i Göteborg i 2001, var han en af flere demonstranter fra AFA’s tilrejsende busser, der blev dømt for deltagelse i voldelige optøjer. Den 14. juni havde han maskeret sig med et afklippet ærme, og angreb sammen med andre maskerede danskere politiet i Vasa-Parken. Angrebet var planlagt i god tid forinden, og den ene af de dømte havde sågar medtaget værktøj til optagning af brosten. Uheldigvis for de dømte, overværede en civilbetjent det hele, og Rane Lund Hjorhöy blev måneden efter idømt 5 måneders fængsel ved Göteborg Byret. En dom der stadfæstes senere samme år. Flere af de dømte betegnede sig belejligt som journalister, og Rane studerede følge den lokale avis ‘radiojournalistik’.

Året efter anholdes han i forbindelse med sagen mod ‘De Brune Bude’ (AFA-styret narkoring). Han blev dømt i februar 2004, sammen med flere kendte venstreradikale (herunder en af de dømte fra Göteborg), hvad stadfæstes november 2005 i Østre Landsret.

Rane Lund Hjorhöy mønstrede ING et par uger før kapringen, og er fortsat savnet.

Tidligere aktiv i Antifascistisk Aktion – i dag gidsel hos somaliske pirater