Nytt

Hvem skamslo den svenske kunstneren Dan Park på Nørrebro 1. nyttårsdag? Trolig voldsvenstre, mener Park selv, etter ropene «nazisvin» å dømme. Kim Møller, mannen bak Uriasposten.net, som har studert Antifascistisk Aktion i lang tid, er ikke i tvil.

Han sier til Uwe Max Jensen i Trykkefrihed.dk:

«Overfaldet ligner et klassisk AFA (Antifascistisk Aktion, red.) angreb, der er kendetegnet ved, at de angriber i flok uden forudgående konfrontation,» siger Kim Møller til Trykkefrihed.

«AFA benytter sig af talmæssig overlegenhed. De er afventende og venter på den rigtige situation, hvor de kan slå til. De anvender en klinisk form for vold, og de ved, hvor langt de kan gå. De ønsker ikke, at deres offer skal dø af sine skader,» forklarer Kim Møller.

Kim Møller har selv været offer for den ekstreme venstrefløjs metoder. I 2009 blev Kim Møller overvåget og opsøgt på sin private adresse af aktivister fra den radikale venstrefløj på bestilling af en eller flere personer fra Enhedslistens stab på Christiansborg, fremgår det af papirer fra Københavns Politi, som Kim Møller ved hjælp af en advokat har fået aktindsigt i, og som BT nu er i besiddelse af.

Få måneder senere blev Kim Møller og en kammerat slået ned bagfra med flasker af en gruppe på 8-10 maskerede personer, da de dækkede en venstreradikal demonstration i Aarhus.

Enhedslistens tæskehold

Antifascistisk Aktion omtales ofte som Enhedslistens tæskehold, og i kølvandet på overfaldet på Kim Møllerskrev Enhedslistens sønderjyske medlem Per Jensen, der tidligere var partiets byrådskandidat i Sønderborg, at han ikke ville have nogen «skrupler ved at gøre en fysisk ende på Kim Møllers klynkeri for bestandigt».

Han forlod efterfølgende partiet. Også i forbindelse med overfaldet på Dan Park var Enhedslisten hurtigt ude med en reaktion på overfaldet, da medlem af folketinget og byrådsmedlem i Aalborg, Per Clausen, skrev følgende på sin Twitter profil:

«Fordømmer altid vold, men Dan Park er hverken kunstner eller politisk modstander, men en nar»

Kommentaren fra Enhedslistens ordfører for sundhed, psykiatri, miljø, klima, energi, fødevarer, landbrug og fiskeri, dyrevelfærd, EU, medie, idræt, IT og kultur fik ikke lov til at stå uimodsagt længe. Få timer senere skrev Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau:

«Jeg ville ikke have formuleret mig sådan. Hvad man mener om Dan Park, er sådan set komplet irrelevant. Det handler om, at han er blevet overfaldet.»

Efter Stine Brixs udmelding dukkede denne statusopdatering op på Per Clausens Facebook profil:

«Det er tankevækkende, at en klar fordømmelse af overfaldet på Dan Parks op twitter kan føre til en massiv kampagne om, at jeg skulle have støttet det, Kun fordi jeg ikke definerer Dan Parks som en politisk modstander, men en nar. Det har sådan set ikke noget med overfaldet at gøre, men dækker nu meget godt min opfattelse af Dan Park. Andre mener han er nazist og nogen vist nok, at han er en stor kunstner. Intet af dette ændrer på, at vi må fordømme dette overfald..»

Venstreaktivister benekter overfor Politiken at de sto bak, i en artikkel som utmerker seg ved mangel på kritisk blikk. Enhedslistens Per Jensen forsøker å løpe fra at han synes Dan Park kunne takke seg selv for overfallet på ham selv.

 

»Vi har ikke noget med det at gøre, og vi har ikke nogen kommentarer til det. Og det er jo grundlæggende også kun Dan Park, der mener, at det er nogen fra det her miljø«, siger medlem af Antifascistisk Aktion, Christian, der ikke ønsker sit efternavn oplyst.

Det stemmer beviselig ikke. Flere enn Dan Park mener AFA sto bak. Men med måten tilbakevisningen skjer på får man sagt at Dan Park ikke fortjente bedre.

»Det er afstumpet at lave fysisk overgreb mod et andet menneske, og afstumpet vold skal bekæmpes for enhver pris. For mig er der ikke noget ‘men’ i den sammenhæng«, siger Københavns overborgmester Frank Jensen med en reference til Per Clausens omstridte tweet, som han dog ikke ønsker at kommentere yderligere.

Danmark har et militant voldelig miljø på venstre fløy som utfyller den islamistiske. Trykket mot politisk frihet og ytringsfrihet kommer således fra to kanter. De islamistiske overfallene og drapsforsøkene er relativt velkjent, men venstrevolden omtales ikke av norske medier.

SHEPARD-FAIREY-facebook

August samme år (2012) overfaldt to unge mænd den verdensberømte, amerikanske street art-kunstner Shepard Fairey i København. Fairey havde inden overfaldet malet et gavlmaleri ved det tidligere Ungdomshuset på Jagtvej. Maleriet blev mødt af modstand fra en gruppe tidligere Ungdomshus-brugere, som tilføjede værket kommentarer som ‘Go home, Yankee-hipster’ og ‘No peace’.

Fairey fortalte efterfølgende til avisen The Guardian, at han fik et blåt øje og et trykket ribben efter overfaldet, men at han valgte ikke at melde det, da han ikke havde signalement af gerningsmændene.

obama.hope

Fairey hører selv til på venstrefløyen, og har laget det etter hvert ikoniske bildet av Obama. Det hjalp ikke.

 

http://politiken.dk/indland/ECE2501760/antifascister-vi-kender-intet-til-dan-park-overfald/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter