USA har henvendt seg til de enkelte EU-land med krav om en mer grundig kontroll av reisende til USA fra EU-land. Blant kravene er tillatelse til å bemanne fly med bevæpnede vakter. Dersom kravene ikke blir imøtekommet skal amerikanske myndigheter være klare til å gjeninnføre visumtvang for reisende til USA.

Kravet om såkaldte air marshalls om bord på amerikanske fly i dansk luftrum og i danske lufthavne er blot et af flere, som amerikanerne stiller til de 27 EU-lande i deres kamp mod international terror og grænseoverskridende kriminalitet.

USA forlanger også at få adgang til oplysninger om passagerer om bord på fly fra EU, der flyver gennem amerikansk luftrum, selvom flyene ikke lander på amerikansk jord.

USA forlanger endvidere at få adgang til oplysninger om personer, der er nødt til at hjælpe f.eks. syge, ældre eller børn om bord på fly til USA, selvom de ikke selv skal med flyene.

Hvis EU-landene ikke siger ja til amerikanernes ønsker, så er de angiveligt klar til at genindføre visumkrav for bl.a. danske rejsende til USA.

Kravene fremgår af et dokument, et såkaldt memorandum of understanding, der er blevet afleveret til Danmark og de andre EU-lande af amerikanerne.

EU-kommisjonen reagerer kraftig på kravene, som man kaller «uakseptable» og «for langt ute». I tillegg er EU-kommisjonen fortørnet fordi USA har henvendt seg til de enkelte EU-land i stedet for å gå gjennom EU-kommisjonen:

»Vi forhandler jo heller ikke med delstaten Californien om sager, der normalt plejer at blive forhandlet med Washington. Det vil være respektløst over for amerikanerne, og vi forventer, de viser den samme respekt for vore love og systemer,« understreger Jonathan Faull.

Men amerikanerne har helt bevidst valgt at henvende sig til de enkelte EU-lande, og det er ikke en tilfældighed, at de i første omgang er begyndt at forhandle med de nye EU-lande i Østeuropa. I de lande er der nemlig stadig visumpligt til USA, og amerikanerne har stillet i udsigt, at visumreglerne vil blive lempet, hvis landene siger ja til amerikanernes krav.

Ifølge Christel Schaldemose er det en slags afpresning fra amerikanernes side, hvor de enkelte EU-lande bliver tvunget til at droppe den europæiske solidaritet til gengæld for nemmere indrejse til USA.

Det er antatt at Tjekkia blir det første EU-landet som inngår en avtale USA.

I fjor gikk for øvrig EU med på å oppgi en lang rekke opplysninger om reisende til USA. De såkalte PNR-opplysningene innholder informasjon om alt fra reisendes epost-adresser til kredittkortnumre og private telefonnumre. De samme opplysningene kan også indirekte si noe om den reisendes politiske holdninger, religiøsitet, helse og seksualitet.

Berlingske Tidende: USA vil have bevæbnede vagter på fly fra EU