Nytt

Nord-Koreas angrep på en sør-koreansk øy er det siste og mest alvorlige tilfellet av utilslørt aggresjon. Man snakker om at Nord-Korea ikke ønsker krig, men kurven peker bratt oppover.

Obama took office in January last year offering to talk directly with the North in an effort to persuade them to abandon a nuclear weapons programme, but the North has responded with missile launches, a nuclear test and the alleged torpedoing this year of a South Korean naval ship, the Cheonan, killing 46.

Some analysts saw the artillery attack as part of the North’s campaign to have international sanctions withdrawn and to secure a promise of more aid in return for denuclearisation. Others saw it as a localised incident, with the North responding to military exercises by the South that had become too close.

Hvordan kan man vite at Nord-Korea ikke ønsker krig? Hendelsesforløpene kunne tyde på det motsatte. Man eskalerer provokasjonene. Hvorfor gjør man det? Det må jo være fordi man ønsker en reaksjon, en reaksjon som kan være påskudd til å gjøre noe langt mer drastisk.

Det ble sagt i dag at dette var den mest alvorlige episoden siden Korea-krigen. Men senkingen av Cheonan var minst like alvorlig. Det var gjort med overlegg, og var nærmest en casus belli.

Hvis man legger til at en amerikansk forsker i helgen sto frem og fortalte om et hemmelig anrikingsanlegg for uran, har man et ganske dystert mønster.

NRK og Gro Holm har sin egen spesielle vri på aggresjonen: NRK utelukker ikke at det kan være Sør-Korea som skyter først. Man tar det med, for objektivitetens skyld, men havner helt på vidotta.

North Korea: a deadly attack, a counter-strike – now Koreans hold their breath