Republikanerne i Senatet vil ikke godkjenne den foreslåtte nye ambassadøren til Tyrkia, Frank Ricciardone. De mener han har et rulleblad med for tett forbindelse til myndighetene i land som Egypt, Irak og Afghanistan.

Den som fører an i motstanden er senator Sam Brownback, som skrev bekymringsmeldingen til den norske ambassadøren i Washington om antisemittisme i Norge.

Norske lesere kan kanskje tro at dette er en bondeknøl fra Kansas man ikke trenger ta alvorlig. Virkeligheten er noe annerledes.

USAs forhold til Tyrkia er i støpeskjeen. Tyrkia har sendt noen nye signaler. Ikke minst det at Tyrkia unnlot å stemme for nye sanksjoner mot Iran, gjorde inntrykk i Washington.

Derfor vil ikke republikanerne støtte utnevnelsen av Ricciardone. De mener han ikke er rett mann for jobben.

Også innad i State Department foregår det en intens diskusjon om hva USAs linje bør være.

The administration might be wary of spending its limited political capital to push through the Ricciardone nomination to a floor debate in the Senate because it could open up a broader public discussion of Turkey policy the White House might not think is useful given the delicate diplomatic environment.

There are signs that the administration is working hard now behind the scenes to reevaluate its approach to Turkey. For example, the State Department is hosting a high-level meeting today on Turkey policy, led by Clinton and Policy Planning chief Anne Marie Slaughter and with the participation of Assistant Secretary Phil Gordon.

Republicans reject Obama’s Turkey envoy