Nytt

Finansaktører venter i spenning på resultatene av stresstestene av europeiske banker fredag kveld. Men allerede nå stilles det spørsmål ved om granskerne har turt å stille kritiske og ubehagelige spørsmål. Hvis resultatet blir en hvitvasking av bankene vil tilliten undergraves ytterligere.

Markedene er nådeløse. I første kvartal i år ble det trukket ut 191 milliarder dollar fra Spania, Portugal, Irland, Hellas og Italia, de såkalte PIIGS-landene. Pengene forsvant uten hensyn til om det var gode eller dårlige plasseringer.

Det handler om tillit. Hvis tilliten rokkes ved, trekker investorer, private som statlige, pengene ut, og en nedadgående spiral settes i sving. For å stanse denne bevegelsen må det settes inn tiltak som gjenreiser tilliten. Derfor stresstestene av banker. Men hvis testene ikke er troverdige har man forverret problemene, og mye tyder på at europeerne kvier seg for å ta den beske medisinen, og i kjent stil serverer en forblommet, fuzzy rapport, hvor ting ser bra ut på overflaten.

EU fungerer ut fra minste felles multiplum, og det ender ofte opp med å følge regelen: du trår ikke på mine tær og jeg trår ikke på dine. Det finnes ingen mekanismer i EU som kan oppheve denne holdningen, slik den føderale regjering i USA kan.

t is hard to underplay the importance of these results. Figures published earlier this week by Japanese investment bank Nomura show that no southern European bank has been able to sell a bond since the start of this month, while the appetite for their northern peers has also severely weakened.
In recent months credit default swaps, which insure investors against the default of a company’s bonds, have been spiking to levels not seen since the financial crisis on some of Europe’s largest banks, including Barclays, BNP Paribas and Santander, as fears over their ability to withstand crises, such as the default of a European government are questioned.
Into this febrile atmosphere the stress tests must navigate an almost impossible tightrope between being tough enough to give banks and investors clarity about the real financial health of the sector, and at the same time being not so harsh that they spook the market.
«Unnecessarily adverse stress test results will trigger a shock need for capital which will serve little purpose – for banks, regulators or governments,» said David Sayer, global head of banking at KPMG.
«At the same time the tests need to be, and be seen to be, robust enough to expose obvious weaknesses in some banks’ positions – there will have to be some relative underperformers,» he added.
The signs on this front are not promising. Across Europe, from Germany to Spain, via Greece, local authorities have dropped heavy hints that even some of their most troubled banks have passed the tests.
As one banking analyst who asked not to be named said, «if they can pass the test then it will mean nothing».
In a note to clients yesterday, Credit Suisse warned its clients that a «no bank failing» situation was the most likely outcome in its view.

Investorer stemmer med føttene, de trekker pengene ut. Hvis EU og nasjonale regjeringer nekter å se sannheten i hvitøyet og blir påtvunget en reaksjon som følge av at markedet mister tilliten, vil de være i en dårligere posisjon. Den reaktive posisjonen er svakere i en krise enn en proaktiv. Dette har vært EUs akilleshæl fra krigen i Jugoslavia til finanskrisen. Alltid for sent, og for lite. Ministerrådet reiste kjerringa da de opprettet rekapitaliseringsfondet på 750 milliarder euro. Men spørsmålet er nå: tør man se i øynene at noen land burde gått konkurs? Dette kan rive med seg hele eurounionen, og det tør man ikke risikere. Derfor beskyttes Hellas og Irland mot konkurs og restrukturering. Men denne prioriteringen gjør at man hele tiden svekker sin egen posisjon. Man utsetter de ubehagelige valgene, i stedet for å ta den beske medisinen. Bite the bullet, sier amerikanerne.

However, the process has been dogged from the start by concerns that regulators would engineer a favorable outcome to the tests by not asking the question that most worries financial markets: what would happen if a European government defaulted? The tests themselves don’t force banks to answer this question, asking them only how much would be the notional loss on their bond holdings if markets turned as nasty as, or even nastier than, they did in early May.

«We all know that Ireland and Greece should really default and restructure some of the bank and sovereign debts respectively,» said Peter Boone, head of the Effective Intervention think-tank in London. «Reasonable stress tests should include those defaults, but these tests don’t.»

Boone argued that market attention should instead focus less on the rubber stamp of «pass» or «fail» than on the ability and willingness of the authorities to support key institutions once the test results are known.

EU finance ministers agreed two weeks ago that banks that are found to need extra capital should first look to the markets to raise it. If that isn’t possible, their governments should look to inject new capital into them, and if a government itself can’t access the markets to pay for that, then it may apply–in principle–to the EU’s new Financial Stability Facility for the necessary funds, albeit under strict conditions that would make it unattractive in most cases.

Markedet er nådeløst. Det hjelper ikke å skylde på «spekulanter» og haier, slik den svenske finansministeren gjorde. Man har lånt penger og gjelden må refinansieres. EU er ikke lenger den makten det var en stund på 90-tallet. Asia ruver mer og mer. Det gjør EUs betydning relativt mindre, dvs. investorer fra Brasil, India, Golfen og Kina beskytter ikke EUs politiske interesser. De beskytter sine egne.

Det kan synes «urettferdig», men alle følger den samme logikken, bare ikke når det rammer dem selv.

The Spanish banking sector’s results will be subject to particularly intense scrutiny, because it is here that market concerns over undisclosed losses–notably arising from the country’s exploded real estate bubble–have focused.

Ultimately, the key measure of the exercise’s success will be the degree to which they help those banks to regain access to the money market, and free themselves from the life-support mechanism of the European Central Bank’s unlimited liquidity regime. EU banks somehow have to refinance more than EUR1.5 trillion in debts by the end of 2012 and desperately need to regain the market’s favor

Judgment Day For European Banks Arrives Friday

Stress tests will make or break banks
Europe’s banks are on trial and must prove they can withstand another crash

Les også

-
-
-
-
-