Det kjente nettstedet IslamOnline er i hardt vær. 300 journalister har gått til sitt-ned-aksjon mot planer om å kutte staben i Egypt og flytte mer av virksomheten til Qatar. Religion, politikk og arbeidsplasser inngår i en salig blanding.

IslamOnline ble startet av den foretaksomme kona til emiren av Qatar. En stiftelse står som formell eier. Med på laget er den kjente sunni-lærde Yussuf Qaradawi.

IslamOnline har lenge irritert egyptiske myndigheter fordi nettstedet vedvarende har kritisert Egypt for å delta i blokaden av Gaza. Flere av staben skal ha nære bånd til Det muslimske brorskap. Ifølge denne tolkningen har Qatar gått med på å kutte staben i Egypt for å imøtekomme egyptiske myndigheter. Staben i Kairo sier at flytting av virksomheten vil gjøre nettstedet mer konservativt.

Men det finnes også andre tolkninger. Ett av dem er at striden om IslamOnline reflekterer en kald krig blant araberlandene om ideologisk hegemoni. Et saudi-arabisk selskap skal delta i styringen av IslamOnline. Saudi-Arabia bruker enorme ressurser for å utbre sin wahhabisme.

IslamOnline står for en mainstream sunni-retning, som forsøker å tilpasse seg noen av tidens krav. I denne forbindelse omtales også Qaradawi som moderat. Men det er den samme Qaradawi som godkjenner selvmordsbombere, er kjent for sin homofobi, og for å si at muslimene skal påføre jødene et nytt Holocaust. Men dette er mainstream-standpunkt, dialog-orienterte i Vest vil bare ikke høre om det.

On the whole, this jihad has been a soft one. IslamOnline has to some extent been a lifestyle publication, focusing on how to mix modern life and religion. It offers religious advice without fire and brimstone, tackling sensitive topics such as sexuality conservatively but straightforwardly. Bettina Graf, who writes about the media in the Muslim world, calls it «moralist-conservative and missionary, though not dogmatic.» But it was also, in the words of Khaled Hamza, a reform-minded Muslim Brother, a place were «great intellectual battles» were waged over the future of Islamism, mostly influenced by Mr Qaradawi’s wasatiyyah (centrist) current.

Mr Qaradawi, 84, is sometimes said to be the most influential living Sunni Muslim scholar. He has stirred controversy in the West for endorsing suicide bombings in certain circumstances and for his homophobic views, and has been banned from Britain and the United States. For siding with his Egyptian compatriots against the Qatari management, he has lost his chairmanship of al-Balagh. Some see this as a fall from grace, and wonder if Qatar, which has hosted him for most of his adult life, will now freeze him out. His ideas, notably for tackling Sunni angst over the erosion of traditional religious authority and his attempt to counter millennial strands of Islamism with a conservative reformism, may have lost a resounding voice if he is now kept off IslamOnline.

Bitter religious rivalry in the air
A leading preacher, Yusuf al-Qaradawi, falls foul of Muslim geopolitics

Qaradawi hyller Holocaust – Islamsk Råd taus