Nytt

Veien til helvete er brolagt med gode forsetter. Det var drapet på den 18 år gamle svarte Stephen Lawrence i 1993 som ga støtet til den vanvittige rapportering av rasisme i britiske barnehaver og skoler.

Lawrence ble drept av en innfødt gjeng og motivet var åpenbart rasistisk. Politiets etterforskning var beheftet med mange feil og mangler. Det ble nedsatt en kommisjon av Labour-regjeringen. Den kritiserte etterforskningen og dens trekk av institusjonell rasisme eller fordommer. Kommisjonen mente bekjempelse av rasisme og fordommer måtte begynne i ung alder. Jo yngre, jo bedre. Derfor kom Race Relationa Act i 2000. Det var den som knesatt prinsippet om registrering og rapportering, ikke bare av rasistiske episoder, men også ubevisst rasisme. Et skummelt begrep.

Following the report, the Race Relations (Amendment) Act 2000 was passed, which placed public bodies under the duty to: «Have due regard to the need to eliminate unlawful discrimination and to promote equality of opportunity and good relations between persons of different racial groups.»

Schools were told they had to monitor how their policies affected pupils of different races and their success in classes, and make the results of these checks available.

This led to the Department for Education and Skills requiring all racist incidents to be logged and reported, with figures starting to be compiled from 2002.

The department said in 2006 that staff must always «explore» the «possibility of a racist dimension» to an incident as the Macpherson report claimed there could be «unwitting or unintentional racism».

The guidance said jokes, graffiti or comments made in classroom discussions about race and religion should be reported, and that anyone could report such incidents even if the alleged victim was not offended.

It added: «It is better to record instances of unintentional racism than not to record them, as in this way a school or local authority can build up a picture of any emerging patterns.»

Denne utviklingen er helt ukjent i Norge. I Norge er det kun overvåking a la Storebror som kritiseres, ikke den politiske korrekthetens vanvidd. Hva betyr antirasismen for personvernet?


Why schools must now report every alleged racist incident in the playground

The Telegraph: Number of racist incidents reported in schools tells us more about the mindset of officials than children
This zero-tolerance policy tells us less about the child than the mind-set of officialdom, increasingly obsessed with monitoring the most informal parts of social life.