Nytt

Rettssaken mot den rasistiske drapsmannen Alex W. er innledet i Tyskland under omfattende sikkerhetstiltak. Over 200 politibetjenter er innkalt for å forhindre mulige overfall på den tiltalte for drapet på gravide, tysk-egyptiske Marwa El-Sherbiny, og tiltalte sitter også bak skuddsikre dører.

Drapet på den 31 år gamle kvinnen skjedde i en rettssal i Dresden, der tysk-russiske Alex W. hadde appellert en dom for å ha fornærmet den gravide ett-barnsmoren El-Sherbiny. I rettssalen – foran øynene på hennes mann, 3 år gamle sønn og de øvrige tilstedeværende – ble El-Sherbiny stukket ned og drept da Alex W. rakk å tilføre El-Sherbini hele 16 knivstikk før han ble stanset. Også ektemannen Elwi Ali Okaz ble alvorlig skadet av knivstikk og ble i tillegg skutt i benet av en tilkalt politibetjent som feilaktig tok ham for å være overfallsmannen mens han forsøkte å hjelpe sin kone.

Det groteske drapet i en rettssal førte til beskyldninger om fremmedhat og anti-islamiske holdninger i det tyske samfunnet.

Drabet, som han er anklaget for, skete i en retssal i Dresden. Den tiltalte har appelleret en dom for at have fornærmet den 31-årige egyptiske kvinde Marwa El-Sherbiny, gravid og mor til en treårig, ved at have kaldt hende «islamist», «terrorist» og «tøs». Episoden skete, da kvinden bad «Alex W» om at gøre plads på en legeplads, så hendes søn kunne gynge.


På retssagens første dag blev Okaz ført som vidne. Altimens sad den tiltalte i retssalen med ryggen mod dommerne. Han var iført solbriller og en hætte dækkede det meste af hans hoved. Ifølge en af forsvarerne agter den 29-årige «Alex W.», der er af russisk oprindelse, ikke at lade sig afhøre under retssagen.

Hele den opsigtvækkende retssag ventes at tage 11 dage.

Tyskland, der har den næststørste muslimske befolkningsgruppe i Vesteuropa efter Frankrig, blev efter drabet på Marwa El-Sherbiny kritiseret for at være lang tid om at fordømme drabet.

Sagen har fået omfattende dækning i medier i den muslimske verden og den dræbte kvinde Sherbiny, der bar slør, betegnes som «martyr».

I dag vitnet en gråtkvalt dommer Tom Maciejewski om drapet som utspilte seg i landsretten i Dresden for fire måneder siden:

Derefter blev Marwa al-Sherbini, der havde sin lille søn og sin mand med i retten, afhørt som vidne. Da hun var færdig og ville forlade vidneskranken, bad den tiltalte om ordet. Han spurgte hende, hvorfor hun opholdt sig i Tyskland.
Som et maskingevær

«Jeg afviste spørgsmålet som irrelevant for sagen,» sagde dommer Maciejewski som vidne.

Da den tiltalte gentog spørgsmålet med højere stemme, tog dommeren det til protokols og hørte igen lyden af en lynlås, husker han.

«Jeg så Marwa al-Sherbini gå hen mod døren, hvor hendes mand stod med deres lille søn i hånden,» fortalte Maciejewski med lav, næsten grådkvalt stemme. Der var dødstille i retssalen.

«Så gik det pludselig rasende hurtigt. Jeg ved ikke, hvor lang tid det varede, men jeg så, hvordan den anklagede pludselig sprang op og slog med knytnæver mod kvinden. Det var som et maskingevær! Dumpe slag. Bagefter undrede jeg mig over, hvorfor slagene havde lydt så dumpe. Jeg sprang op og skreg: «Slip dog kvinden.» Jeg løb derned og ville gribe fat i ham. I det øjeblik?»

Her måtte dommer Maciejewski rømme sig. Stemmen svigtede af bevægelse over den traumatiske oplevelse.

«I det øjeblik så jeg, at han havde en kniv i den højre hånd. Jeg så bladet. Jeg kender den slags knive med et 18-20 cm langt blad fra mine straffesager.»

Tilkaldte hjælp

Han var straks løbet tilbage til dommerskranken og havde fire-fem gange trykket på alarmknappen. Han husker, at han så kvinden falde om på gulvet og vil aldrig kunne glemme billedet af det lille barn, der knælede ned ved siden af sin mor uden at sige et ord.

Jyllands-Posten: Tysk drabssag under stort sikkerhedsopbud

Jyllands-Posten: Grådkvalt dommer vidnede i mordsag