Nytt

Gjennom Human Rights Watch har 74 uavhengige menneskerettsorganisasjoner sendt ut en pressemelding der de krever reformer innen FNs menneskerettsråd, slik at man i fremtiden unngår at rådet domineres av land som har en meget dårlig holdning til menneskerettighetene.

Tre uker før Menneskerettsrådets 47 medlemmer – blant dem Norge – skal samles i Geneve, oppfordrer de 74 organisasjonenene rådet til å en gang for alle gjøre opp med sammensetningen av rådet og måten valget av medlemslandene foregår på:

– Vi opfordrer alle FN’s medlemslande til at stoppe det konkurrenceløse valg af Menneskerettighedsrådets medlemslande. Hele rådets troværdighed afhænger af en balanceret repræsentation af lande, står der i pressemeddelelsen.

FN’s Menneskerettighedsråd afløste i 2006 den meget udskældte Menneskerettighedskommission, men bliver ofte kritiseret for, at være sammensat på en meget problematisk måde. De 47 medlemslande i Menneskerettighedsrådet vælges fra en række lister, der fremsættes af de regionale grupperinger i FN’s Generalforsamling.

Men forhåndsaftaler og vennetjenester mellem lande med fælles interesser betyder, at Menneskerettighedsrådet i dag eksempelvis er repræsenteret af 13 lande fra Organisationen for Den Islamiske Konference, OIC, der er stærkt repræsenteret i FN med 56 medlemslande. Ifølge kritikere støttes disse lande af Rusland, Kina og Cuba, der til gengæld ikke kommer i Menneskerettighedsrådets fokus, når der tales om krænkelser af menneskerettigheder. De 47 medlemslande har endda forsøgt at fjerne særlige menneskerettighedsudsendinge fra alle lande med undtagelse af Israel.

Formannen for den FN-kritiske organisasjonen UN Watch i Geneve, Hillel Neuer, mener imidlertid at det ikke er alliansene og blokkdannelsen innenfor Menneskerettsrådet som er problemets kjerne:

– Alliancer er naturlige, sådan er verden nu en gang skruet sammen, siger han til Kristeligt Dagblad.

– Det reelle problem er måden, nogle af medlemslandene fører sig frem på. De er modstandere af religionsfrihed og pressefrihed, siger Hillel Neuer.

Organisationer kritiserer FN’s menneskerettighedsråd