Robert Fisk befinner seg i Teheran, ikke i Oslo, hvor han etter planen skulle deltatt i et seminar onsdag. Han ble vitne til et underlig skue tirsdag: To demonstrasjonstog, ett for Mousavi, et annet bestående av Basji-milits, var bare noen meter fra hverandre. Det eneste som skilte var 500 spesialsoldater, og de valgte å beskytte opposisjonen.

Basji-militsen ville gjerne angripe opposisjonen, men soldatene lot dem ikke få lov.

There were about 10,000 Mousavi men and women on the streets, with approximately 500 Iranian special forces, trying to keep them apart.

It was interesting that the special forces – who normally take the side of Ahmadinejad’s Basij militia – were there with clubs and sticks in their camouflage trousers and their purity white shirts and on this occasion the Iranian military kept them away from Mousavi’s men and women.

In fact at one point, Mousavi’s supporters were shouting ‘thank you, thank you’ to the soldiers.

One woman went up to the special forces men, who normally are very brutal with Mr Mousavi’s supporters, and said ‘can you protect us from the Basij?’ He said ‘with God’s help’.

It was quite extraordinary because it looked as if the military authorities in Tehran have either taken a decision not to go on supporting the very brutal militia – which is always associated with the presidency here – or individual soldiers have made up their own mind that they’re tired of being associated with the kind of brutality that left seven dead yesterday – buried, by the way secretly by the police – and indeed the seven or eight students who were killed on the university campus 24 hours earlier.

Quite a lot of policeman are beginning to smile towards the demonstrators of Mr Mousavi, who are insisting there must be a new election because Mr Ahmadinejad wasn’t really elected. Quite an extraordinary scene.

There were a lot of stones thrown and quite a lot of bitter fighting, hand-to-hand but at the end of the day the special forces did keep them apart.

I haven’t ever seen the Iranian security authorities behaving fairly before and it’s quite impressive.

Basji-militsen er Ahmadinejads stormtropper, fanatiske og hatefulle, som er villig til å angripe alt og alle som truer den islamske republikken.

Fisk melder at også politiet ser med større velvilje på opposisjonens tog. Det er i så fall oppsiktsvekkende. Det kan bety at Khamenei og Ahmadinejad ikke kan igangsette den blodige crackdown som det advares mot.

Splittelse

Det er tegn på splittelse også innen maktapparatet. Statlige aviser skriver at demonstrantene i søndagens millionmarsj ikke provoserte, og at sju ble drept. Rektor for Teheran-universitetet retter hard kritikk mot Basji-militsen for deres brutale angrep på studenter. Alt vitner om at mer konservative og pragmatiske krefter ikke har sans for valgkuppet og overkjøringen av opposisjonen.

You’ve got to realise that what’s happening at the moment is that the actual authorities are losing control of what’s happening on the streets and that’s very dangerous and damaging to them.

It’s interesting that the actual government newspapers reported at one point that Sunday’s march was not provocative by the marchers. They carried a very powerful statement by the Chancellor of the Tehran University, condemning the police and Basij, who broke into university dormitories on Sunday night and killed seven students.

They’ve even carried reports of the seven dead after the march on Sunday … almost as if, not to compromise but they’re trying to get a little bit closer to the other side.

Fisk roter når han tror at Ahmadinejad kan ha vunnet med tynn margin, men ønsket å benytte anledningen til å dukke opposisjonen. Det rimer dårlig med forløpet som oppfattes av folket og store deler av establishment som et kupp.

Fisk har helt rett i at brede lag og ikke minst establishment hater Ahmadinejad. De hater hans språk og plumpe stil, de hater at han gjør Iran beryktet og til en internasjonal paria.

Extraordinary scenes: Robert Fisk in Iran

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂