Nytt

Allierte soldater i Afghanistan har lenge hatt mistanke om at talibanerne de kjemper mot har britiskfødte muslimer i sine rekker.

Midlands- og Mancunian-dialekter har blitt hørt på fiendens samband i krigssonen.

Nå har det imidlertid nylig blitt bekreftet at noen talibanere har vokst opp i UK. En talibaner drept i kamp hadde en Aston Villa-tatovering på kroppen.

En kilde i militæret sa: «Det var et sjokk for oss å høre at de samme folka som vi kjempet mot var supportere av våre fotballklubber. De vokste kanskje til og med opp i de samme gatene som oss.»

Kilden sa at liket av den uidentifiserte muslimske opprøreren med tatovering ble funnet etter kamphandlinger med NATO-ledede ISAF.

Oppdagelsen nører opp under frykten for at Taliban lykkes i å rekruttere hundrevis av radikaliserte briter til kamp mot landet de er født i.

Det konservative parlamentsmedlemmet Patrick Mercer, som har vært offiser i infanteriet, sa at fotballtatoveringen tydet på at opprøreren tidligere har vært et velintegrert medlem av det britiske samfunnet, en som kunne identifisere seg med den britiske kulturen. Han har så senere blitt radikalisert.

Allierte spionfly har tidligere hørt Birmingham- og Manchester-dialekt på Talibans samband. I april kom det frem at en brite var identifisert som en av Talibans sprengstoffeksperter etter at hans fingeravtrykk ble funnet på en udetonert veibombe i Helmand-provinsen.

Normalt sett er rettsmedisinske undersøkelser av falne talibanere klassifisert som topphemmelig informasjon. Men militærkilden sa dette om tatoveringssaken: «Det har lenge vært kjent blant soldatene i Afghanistan at det i alle fall var én Aston Villa-supporter som kjempet for Taliban. På liket til en av de falne ble det funnet en Aston Villa-tatovering.»

Det er uklart når og hvor liket ble funnet. Mercer, som representerer Newark og som er formann i Underhusets underkomité for kontraterrorisme, sa: «Det har i en tid nå foregått radikalisering. Vi burde ikke være særlig overrasket over at individer som har sett seg som en del av den britiske kulturen, forledes til å bli fiender av nasjonen.

Det viser bare hvor skadelig radikalisering er. Vi burde være bekymret og skuffet og alarmert, men ikke overrasket.»

En fra regjeringen som ville være anonym sa: «Det vil alltid være et antall mennesker i dette landet som blir radikaliserte og som derfor vil forlate UK.

Aston Villa-supporteren som var talibaner overrasker meg ikke. Vi har aldri hatt bevis, men når vi ser ulik informasjon i sammenheng så er vi sikre på at det nå foregår radikalisering i UK.»

Utenriksdepartementet sa: «Der det er bevis for at briter drar utenlands som jihadister samarbeider vi med utenlandske regjeringer slik at vi kan stoppe dem.»

Forsvarsdepartementet sa at de forsøkte å få verifisert informasjonen om den tatoverte talibaneren.

Fra Daily Mail, 15. juni 2009.