Nytt

Amerikansk etterretning tegner et meget dystert bilde av utviklingen i Pakistan. Landet befinner seg på kanten av stupet, heter det. Pakistan har hverken penger, mat eller energi, og trusselen fra de militante bare øker. Regjeringskoalisjonen bruker tiden på krangler.

Det dreier seg om en såkalt National Intelligence Estimate, NIE, som samtlige etterretningsorganisasjoner står bak: 16 i alt. Slike rapporter tillegges stor vekt.

A growing al Qaida -backed insurgency, combined with the Pakistani army’s reluctance to launch an all-out crackdown, political infighting and energy and food shortages are plunging America’s key ally in the war on terror deeper into turmoil and violence, says a soon-to-be completed U.S. intelligence assessment.

A U.S. official who participated in drafting the top secret National Intelligence Estimate said it portrays the situation in Pakistan as «very bad.» Another official called the draft «very bleak,» and said it describes Pakistan as being «on the edge.»

The first official summarized the estimate’s conclusions about the state of Pakistan as: «no money, no energy, no government.»

Rapporten tegner et bilde av en stat som faller fra hverandre. Det finnes ingen samlende politikk mellom hæren, etterretningsapparatet ISI og regjeringen. Kombinasjonen av økonomisk og politisk krise, miltant opprør og antiamerikanisme produserer stasis – paralyse, ikke handling. De med penger sender dem ut av landet.

Moreover, widespread anti-U.S. anger has left the coalition deeply divided over whether to unleash a major military assault on the Islamists, the U.S. officials said.

The government is also facing an accelerating economic crisis that includes food and energy shortages, escalating fuel costs, a sinking currency and a massive flight of foreign capital accelerated by the escalating insurgency, the NIE warns.

The Pakistani public is clamoring for relief as the crisis pushes millions more into poverty, giving insurgent groups more opportunities to recruit young Pakistanis.

Rapporten er ledd i en strategisk vurdering som David Petraeus skal foreta når han overtar som øverstkommanderende for alle styrker i regionen. Det er lignende rapporter for Irak og Afghanistan. Rapportene skal også gi en vurdering av ressursene USA har råd til å bruke nå som den økonomiske krisen brer seg.

NIE-rapportene tegner et mindre optimistisk bilde av Irak enn det som har festet seg. Fremgangen er skjør og det er ikke sikkert at USA har soldater å avse til Afghanistan med det første.

Og Afghanistan må ha mer støtte for å konfrontere de militante som strømmer over grensen til Pakistan.

The Afghanistan estimate warns that additional American troops are urgently needed there and that Islamic extremists who enjoy safe haven in Pakistan pose a growing threat to the U.S.-backed government of Afghan Prime Minister Hamid Karzai .

The Iraq NIE is more cautious about the prospects for stability there than the Bush administration and either John McCain or Barack Obama have been, and it raises serious questions about whether the U.S. will be able to redeploy a significant number of troops from Iraq to Afghanistan anytime soon.

Together, the three NIEs suggest that without significant and swift progress on all three fronts — which they suggest is uncertain at best — the U.S. could find itself facing a growing threat from al Qaida and other Islamic extremist groups, said one of the officials.

Kombinasjonen av situasjonen i disse tre landene, og den økonomiske krisen, utgjør til sammen en formidabel utfordring for den neste presidenten.

Intelligence report: U.S. antiterror ally Pakistan ‘on the edge’