Intellektuelle i Europa er alarmert over den tafatte responsen på Putins krig i Georgia. Den georgiske testen vil vise hva Europa er laget av, skriver Andre Glucksmann og Bernard-Henri Lévy i Libération. Carsten Jensen mener det eneste Putin forstår er hardt mot hardt.

André Glucksmann og Bernard-Henri Lévy mener, at ‘Den georgiske test’ vil vise, om det Europa, der hyldede revolutionerne i Ukraine og Georgien, stadig findes. Eller om Kreml har ret i, at Bruxelles under de smukke paroler om demokrati og europæisk fællesskab består af rivaliserende, suveræne stater, man kan manipulere og spille ud mod hinanden.

Carsten Jensen forudser, lige som de to franske filosoffer, at europæisk eftergivenhed kan give Rusland blod på tanden i forhold til andre tidligere sovjetstater.

«Jeg kunne godt forestille mig, at Georgien kunne være generalprøven på en lignende styrkeprøve med Ukraine som centrum,» siger Carsten Jensen.

Derfor foreslår han, at et andet svar på konflikten i Georgien, kunne være en utvetydig invitation til Ukraine om at komme med i NATO og EU.

«Der er kun ét svar. Vi må redde et demokrati, der er blevet pint til døde. For det gælder ikke kun Georgien. Det gælder også Ukraine, Aserbajdsjan, Centralasien, Østeuropa og dermed Europa,» skriver de to filosoffer i den franske avis Libération torsdag.

Krigen i Georgien er en test på det europæiske sammenhold
Europa må sige fra over for Rusland. Ellers marcherer russerne atter videre mod Ukraine og Østeuropa, frygter europæiske intellektuelle. Forfatteren Carsten Jensen opfordrer EU til at tale Putins sprog og sætte hårdt mod hårdt

SOS Géorgie ? SOS Europe !