Nytt

Frigitt materiale viser at portugisisk politi fikk vite at en jente som lignet og oppførte seg som Madeleine McCann ble observert i Amsterdam 18. juni i fjor. Politiet fikk også laget to fantomtegninger, basert på to separate vitner, som viste en forbløffende likhet. Bildene ble ikke offentliggjort.

Åpne grenser kan gi en følelse av falsk trygghet. Men bevegelsesfrihet og trygghet er to forskjellige ting. Også onde mennesker sirkulerer.

Folk tror kanskje at politi er politi. Men portugisisk politi ser ikke ut til å kvalifisere. Feilene i McCann-saken begynte fra dag én. Siden saken er lukket, har politiet frigitt 30.000 sider materiale og det er dette britiske journalister saumfarer. Her fremgår det at en pike som passet til beskrivelsen av Madeleine – og som snakket engelsk – kom inn i en butikk i Amsterdam. Ekspeditrisen førte en samtale med jenta, som sa hun var blitt tatt fra moren sin på ferie.

Among the many reported eyewitness sightings from around the world at that time was that of Anna Stam, who gave a statement to Dutch police in which she said that she had spoken to a girl aged three or four who had entered her party shop. She said that the girl came into the shop in early May last year with a man and a woman and two other children. The man – who «did not look like a nice person» – may have been speaking Portuguese but the woman spoke in English and told Stam they had a small circus in France.

Stam, 41, said she was at the back of the shop when the girl asked in English: «Do you know where my mummy is?» Stam replied that her mother was a little further back in the store but the child said: «She is not my mummy. She is a stranger, she took me from my mummy.» Stam said that when she asked the girl where she last saw her mother, she said: «They took me from my holiday.» Her statement added: «I asked where that holiday was but the little girl was incapable of telling me. I even asked if she was on a camping site or in a hotel but she was unable to say.»

Stam said she thought the child looked «very much like» Madeleine apart from the colour of her hair, which was dark brown.

Portugisisk politi fikk oversendt rappor om observasjonen 18. juni, men ser ikke ut til å ha foretatt seg noe.

Det fremgår også at de fikk laget to fantomtegninger, som heller ikke ble publisert.

With publication of the police files came disclosure of the existence of two efits, one compiled with the help of a British tourist, the second with the assistance of a British resident. Both men said that they had seen an individual acting suspiciously in the area shortly before Madeleine disappeared. Lawyers for Madeleine’s parents, Kate and Gerry McCann, are expected to ask why they were never published.

Til tross for at det tidlig ble klart at portugisisk politi var de som fucket opp saken, kastet tabloidene Dagbladet og VG seg på spekulasjonskarusselen om at foreldrene var skyld i jentas død. Det har aldri kommet noen unnskyldning fra de norske avisene.

Dutch ‘sighting’ and efits revealed in McCann police file