Politiets og sosialtjenesters frykt for å bli brennemerket som rasister har tillatt gjenger av asiatiske, hovedsakelig pakistanske, menn å utnytte flere hundre unge, etnisk britiske jenter seksuelt. Nå krever sjefsinspektør Alan Edwards at tausheten rundt den systematiske utnyttelsen opphører.

Offisielle instanser har identifisert et gjentagende mønster i disse sakene: “asiatiske”, gifte menn velger seg ut mindreårige, etnisk engelske jenter mellom 11 og 16 år i særlig sårbare livssituasjoner. Som oftest dreier det seg om jenter som allerede i sosialtjenestens søkelys eller varetekt pga familieoppløsning og/eller problematisk atferd.

Fremgangsmåten som blir benyttet overfor de mindreårige pikene er stort sett den samme: mennene “skjemmer bort” (grooming) den aktuelle piken med komplimenter og gaver. Så følger spørsmål om hvem piken f.eks. bor sammen med som en del av mennenes kartlegging av hvilken beskyttelse eller sikkerhet hun har, mtp på eventuelle omsorgspersoners reaksjon på mennenes målbevisste tilnærmelser til piken. Når hun først er kommet inn i gruppen, blir hun systematisk misbrukt og går på rundgang mellom mennene. I flere tilfeller har piken også blitt tvunget inn i prostitusjon.

– Disse jentene blir sendt rundt som kjøttstykker!, sier Edwards.

Bare siden august 2010 er 22 pakistanske menn funnet skyldig og dømt for systematisk grooming og seksuelt misbruk av mindreårige jenter, men eksperter hevder at de kjente sakene bare representerer en brøkdel av det siste tiårets «tidevannsbølge» av lignende saker i Midt- og Nordengland

– For å stanse denne typen kriminalitet er alle nødt til å snakke om det, men alle har vært for redde til å adressere saken på grunn av etnisitetsfaktoren, mener Edwards. – Ingen har lyst til å reise seg og si at pakistanske menn i noen deler av landet rekrutterer hvite* jenter og sender dem rundt til sine slektninger for sex, men vi er nødt til å slutte å være så bekymret for den rasiale komplikasjonen:

In a briefing paper, researchers at University College London’s Jill Dando Institute of Security and Crime Science concurred that victims were typically white girls while ‘most central offenders are Pakistani’.

The offenders were not viewed as paedophiles but had picked the girls ‘because of their malleability’.

The report concluded that ‘race is a delicate issue’ that should be ‘handled sensitively but not brushed under the carpet’.

De verste sakene involverer unge piker som blir flyttet rundt i landet for gjentatt misbruk.

Veldedighetsorganisasjoner som har arbeidet sammen med politiet for å hjelpe ofrene for det seksuelle misbruket har offentlig benektet at det er en forbindelse mellom etnisitet og hallikgjengers «gategrooming» av unge piker. Forskere har imidlertid identifisert 17 rettssaker siden 1997, 14 av dem de siste tre årene, som involverer menn og jenter mellom 11 og 16 år:

Ofrene kom fra 13 forskjellige byer og i hver sak ble to eller flere menn dømt for forbrytelsene.

Totalt ble 56 menn, med en gjennomsnittsalder på 28 år, funnet skyldige i forbrytelser som voldtekt, barnebortføringer, «uanstendig» overfall og sex med et barn.

Av de 56 var tre hvite, resten var asiatiske. Av disse var 50 muslimer og majoriteten var medlemmer av det britisk-pakistanske miljøet.

Those convicted allegedly represent only a small proportion of what one detective called a ‘tidal wave’ of offending in Yorkshire, Lancashire, Greater Manchester and the Midlands.

The claims come after five Asian men were jailed in November for a total of 32 years for a string of sexual offences against girls aged between 12 and 16 in Rotherham, South Yorkshire.

The presiding judge Peter Kelson QC, told the men they were ‘sexual predators’, adding: ‘You had what you regarded as your fun. Now you will take your punishment.

‘All five of you were ­convicted of sexual activity with a child. The clue is in the title: a child.’

Weeks earlier, nine Asian men were jailed for the ‘sustained sexual abuse’ of a privately-educated schoolgirl who was forced into sex slavery aged 14 after being picked up by a gang in Rochdale, greater Manchester.

Direktør ved Ramadhanstiftelsen, Mohammed Shafiq, sier at han tror politiet har vært overforsiktige fordi de har vært redde for å bli kalt rasister. – Disse mennene er kriminelle og burde bli behandlet som kriminelle – uavhengig av deres rase, legger han til.

Former Labour MP Ann Cryer provoked a fierce in 2003 when she said the traditional culture of arranged marriages could have caused a criminal minority of Asian men to target vulnerable young white girls for sex.

The cases of on-street grooming in the UK have borne comparison with incidents in the Netherlands involving young white girl being groomed for prostitution by Moroccan pimps, known as ‘loverboys’.

A tri-nation study in Utrecht in 2005 and 2006 involving Barnardo’s saw a Dutch women’s group attack the ‘double moral standards’ of offenders who ‘guard the chastity of their sisters, but… use other girls for their loverboy practices’.

A project in Blackburn has been established to confront the issue while a report by the Derby safeguarding children board in the wake of the arrests last year said there should be greater consideration of ‘whether the ethnic background and culture of the perpetrators had any bearing on their decision to take part in this activity’.

THE ASIAN SEX GANGS WHO PREYED ON VULNERABLE YOUNG GIRLS

NOVEMBER 1997: LEEDS TAXI DRIVERS

Mohammed Naim Rashid, 21, was jailed for seven years and Abid Hussain Sadique, 21, for four by Leeds Crown Court in November 1997.

There were 20 victims, some as young as 12, who had been groomed for sex by a ring of private-hire drivers. They were abused in a room above the taxi office.

APRIL 2006: GANG RAPE IN BLACKPOOL

In a case sparked by the disappearance of Charlene Downes, 14, two illegal immigrants were jailed for the rape of another girl, 16.

Puppy Parmar, 31, was sentenced to seven years and three months while Sandeep Chauhan got six years and five months.

Preston Crown Court heard how the girl and a friend were given alcohol at an Indian restaurant before being taken to an attic and assaulted. One victim was abused by four men.

Police have never found any trace of Charlene and two men were acquitted of her murder after a jury failed to reach verdicts.

AUGUST 2007: BLACKBURN VICTIMS PASSED ROUND ABUSERS’ FAMILIES

A police inquiry into grooming of girls as young as 12 eventually led to the conviction of Zulfqar Hussain, 46, and Qaiser Naveed, 32.

They targeted two 14-year-olds in the care of social services, plying them with drink an drugs before having sex with them in a BMW and a flat.

The victims were also offered to brothers, uncles and friends for sex.

Both were jailed for five years and eight months on charges including abduction, sexual activity with a child and supplying drugs.

OCTOBER 2007 AND JANUARY 2008: 33 VICTIMS AGED 12 TO 15 IN SHEFFIELD

The city’s crown court heard how an inquiry was sparked when a number of girls went missing from home.

One 14-year-old was taken for a car ride before being raped.

Failed Iraqi asylum seeker Ayad Mahmood, 35, and Aziz Sabir Hamed, 24, were both given a ten-year sentence.

FEBRUARY 2010: ROCHDALE VICTIM, 16, RAPED BY THREE MEN WHILE FOURTH TOOK PICTURES

Ajmal Afridi, 19, Imitiaz Syed, 20, Tayub Hussain, 19, Mustafa Arshad, 17, and Mohammed Usman Raja, 20, were all jailed for their part in the assault.

The girl was given whisky and possibly sleeping tablets before being raped by Afridi, Syed and Hussain while Arshad took pictures.

She was later found wandering the streets. Raja was jailed for perverting the course of justice.

NOVEMBER 2010: THE DERBY CASE

In one of the most notorious incidents of street grooming to date, nine men were convicted of abusing young girls.

Abid Siddique, 27, Mohammed Liaqat, 28, Mohamed Imran Rehman, 26, Faisal Mehmood, 24, Akshay Kumar, 38, Naweed Liaqat, 33, Farooq Ahmed, 29, Graham Blackham, 26 and Ziafat Yasin, 31, were jailed for their parts in the shocking case.

More than 100 police officers were involved in Operation Retriever, which identified 27 victims, 22 of whom were white.

Siddique and Liaqat targeted their victims on the streets of Derby while driving in a BMW.

They then exchanged number, invited them to parties and fed them drugs and alcohol before handing them to older men for sex.

The abuse, which took place in bushes, cars and houses was filmed for ther men to share.

Fenomenet har for øvrig vært kjent siden 2004, da TV-selskapet Channel 4 ble anklaget av antirasistiske grupper for å oppfordre til rasisme mot det pakistanske miljøet og ble presset til å trekke tilbake en dokumentar som satte fokus på den systematiske seksuelle utnyttelsen av utsatte, mindreårige piker.

I forbindelse med rettssaken mot Zulfqar Hussain (46) og Qaiser Naveed (32), som i 2007 ble dømt for bortføring og barnemishandling etter å ha utnyttet to jenter under 16 år ved å gi dem alkohol og narkotiske stoffer før de hadde sex med dem, kom det frem at det hovedsakelig var jentenes mødre og den Leeds-baserte organisasjonen Coalition for the Removal of Pimping (Crop) som hadde stått i spissen for avsløringene av de pakistanske mennenes atferd. Britisk politi hadde til da ikke foretatt seg stort til tross for gjentatte oppfordringer fra lokalmiljøet.

Etterforskningen viste at bare i Yorkshire hadde mer enn 30 mindreårige piker blitt seksuelt utnyttet, og noen var blitt tvunget inn i prostitusjon. Så mange som 200 familier hadde oppsøkt Crop for å få råd og hjelp.

På bakgrunn av opplysningene fra lokalpolitikere, sosialarbeidere og foreldre meldte spørsmålet seg om hvorfor myndighetene var så motvillige til å involvere seg:

Schoolgirls in Lancashire and Yorkshire are falling prey to sinister gangs of pimps. Two men have been sent to jail, but the girls’ mothers, not the police, are at the forefront of the crackdown. Why are the authorities so reluctant to get involved?

It seemed a shabby, seedy episode, probably typical of many cases down the years that have involved exploitative men and naive women. Yet, until these convictions, the police in over a dozen towns and cities, including Leeds, Sheffield, Blackburn and Huddersfield, had appeared reluctant to address what many local people had perceived as a growing problem – the groups of men who had been preying on young, vulnerable girls and ensnaring them into prostitution.

It was a very uncomfortable scenario, not least because many of these crimes had an identifiable racial element: the gangs were Asian and the girls were white. The authorities, in the shape of politicians and the police, seemed reluctant to acknowledge this aspect of the crimes; it has been left to the mothers of the victims to speak out.

Allerede i 2007 ble det hevdet fra flere hold at den aktuelle rettssaken langt fra var noe enkeltstående tilfelle. Tvert i mot avdekket de to mennenes atferd en urovekkende utvikling der voksne pakistanske menn bevisst “skjemmer bort” mindreårige jenter med tanke på å utnytte dem for sex og kriminelle aktiviteter.

Samtidig med rettssaken gjorde økende bekymringer for noen muslimske menns holdninger til hvite jenter seg gjeldende. Foreldre i innvandrertette områder hadde gjentatte ganger klaget over at piker så unge som 12 år var blitt en målgruppe for voksne menns målbevisste seksuelle tilnærmelser. Imidlertid viste britiske myndigheter seg lite villige til å ta i problemstillingen, noe flere mente skyldtes frykt for rasismeanklager:

The trial came amid growing concern at the attitudes of some Asian men towards white girls which campaigners for women claim few people wish to address.

Parents have complained that in parts of the country with large Asian communities white girls as young as 12 are being targeted for sex by older Asian men yet the authorities are unwilling to act because of fears of being labelled racist.

Labour-politikeren Ann Cryer var en av de få som gjorde aktive forsøk på å takle problemstillingen etter gjentatte klager fra mødre over unge “asiatiske” menns pågående, seksuelle tilnærmelser til deres mindreårige døtre.

Forsøk på å ta det opp med ledere for det asiatiske miljøet førte imidlertid ikke frem, da de fleste av dem benektet at det i det hele tatt fantes noe problem.

Cryer mente at mønsteret som avtegnet seg er en del av en kulturkonflikt der muslimske menn blir fanget mellom to kulturer, og at mindreårige blir målet fordi voksne kvinner i større grad er klar over noen av problemene som kan oppstå ved et forhold og derfor har flere forbehold mot å involvere seg med muslimske menn:

The family and cultural norms of their community means they are expected to marry a first cousin or other relative back in a village in Mirapur or wherever the family comes from. Therefore, until that marriage is arranged they look out for sex.

“At the point in their lives when they are ready for this sort of activity, Asians cannot go to Asian girls because it would be a terrible breach of the honour of the community and their family to have sex with an Asian girl before marriage.”

She said that the reason Asian men targeted very young white girls was because older white girls knew that a relationship with an Asian youth was unlikely to last as the community would seek an arranged marriage with someone from the Asian sub- continent.

Til tross for at politiet og grupper som arbeider for kvinners beskyttelse insisterte på at den målbevisste jakten på mindreårige jenter ikke begrenset seg til det muslimske miljøet, innrømmet de at de var bekymret for holdningene noen unge muslimske menn utviser overfor hvite jenter. Foreldrene til de mindreårige jentene hevdet på sin side at de kriminelle nettverkene fikk fortsette å utnytte unge piker fordi myndighetene ikke var villige til å gripe inn av frykt for å skade etniske relasjoner i områder med store etniske minoriteter.

Moren til et av de mindreårige ofrene fra rettssaken i 2007 opplyste om at en representant for politiet eksplisitt hadde fortalt henne at man ikke ønsket å forårsake eventuelle raseopptøyer ved å arrestere pakistanske menn for seksualforbrytelser.

Mennenes fremgangsmåte viser forøvrig at de er fullt klar over hvilke lover og regler som gjelder for mindreårige piker i Storbritannia:

The date Gemma was raped was important – Amir, a seasoned pimp, was well aware of the law. If anyone has sex with a girl under 13, there is a strong risk of being arrested for having sex with a minor. Once they reach 13, however, unless the victim makes a complaint to the police, nothing will happen. Recommendations following the Soham murders clearly state that police should arrest in cases where older males have sex with a child under the age of 16.

However, police rarely take action unless the victim complains, thereby allowing the pimps and their customers to act with impunity.

“The abuse these girls suffer is horrendous,” says Aravinda Kosaraju, a researcher at Crop, which has in the past been funded by the Home Office and has recently received a large lottery grant in order to develop its work.

Men selv om organisasjoner som Crop leverte massive bevis for at de kriminelle nettverkene hovedsakelig består av menn av pakistansk opprinnelse var det mange som ønsket å se bort fra det ubehagelige faktum, og i stedet påsto at hvert tilfelle var enkeltstående. Dette til tross for at politiet har vært motvillige til å gripe inn, nettopp av frykt for å skade etniske relasjoner i området og til tross for at det ikke var kommet noen klager om rasisme fra mennenes respektive miljøer:

Mike Cunningham, an assistant chief constable with Lancashire police, says he is aware that several recent cases reported to police in Lancashire have involved Asian men, but that the issue of sexual grooming of young girls is not based solely on race or culture. “Offenders can and do come from a variety of cultural backgrounds,” says Cunningham, “and we deal with each case on its own individual merit.” He says he is not aware of “any accusations of racism from the accused or their respective communities”.

Historically, many of Britain’s pimps have come from immigrant communities – Jews in the early 20th century, Jamaicans and Maltese in the 1950s and ’60s. White, British-born pimps have tended to operate as individuals, rather than within criminal gangs. In recent years, however, young Asian men have been operating in formal, organised networks in the north of England, particularly in the impoverished towns with high unemployment and racial disharmony.

Taxi drivers, shop owners and security guards who work in the shopping arcades where the girls are recruited are also involved, one police officer (who asked not to be named) told me.

“Police seem to be very cautious about this. They fear being branded racist,” says Mohammed Shafiq, the press spokesman for the Ramadhan Foundation, a Muslim youth education charity based in Rochdale.

Shafiq recently tried to address some imams and community leaders, but did not get very far. “They all had a ‘no comment’ policy,” says Shafiq, “but our organisation is clear that it is going on, and that it is linked to drug dealing. We can’t simply blame the BNP.”

I dokumentaren fra 2004 fokuserte Channel 4 på historien til to mødre hvis døtre ble ofre for systematisk hallikvirksomhet i det pakistanske miljøet i Bradford. Men før programmet ble publisert argumenterte flere antirasistiske grupper – blant dem organisasjoner for muslimer og svarte – for at Channel 4`s dokumentar hadde til hensikt å fremme rasisme mot muslimer. Kanalen ble presset til å trekke dokumentaren fra sendeplanen. Også politiet advarte om at programmet kunne fremprovosere forstyrrelser av den offentlig ro og orden.

Etter rettssaken i 2007 hevdet derfor mange at politiets, antirasisters og hvite liberaleres motvilje mot å erkjenne problematikken og myndighetenes frykt for uro og opptøyer, hadde ført til økt risiko for at enda flere mindreårige piker ville bli seksuelt utnyttet.

Daily Mail: Top detective blasts ‘culture of silence’ that allows Asian sex gangs to groom white girls… because police and social services fear being branded racist

* Ordet “rase” har andre konnotasjoner i Storbritannia enn i Norge, og er standard i omtale av saker som omfatter minoriteter (f.eks. ord som «raserelasjoner» eller i navn på offisielle anti-diskrimineringsombud som Commission for Racial Equality). Heller ikke beskrivelser som “svart”, “brun” og “hvit” hva gjelder hudfarge har de samme konnotasjoner i Storbritannia som i Norge, og slike begreper for å beskrive grupper/personer opptrer hyppig i vanlig, offisiell språkbruk (F.eks. det nasjonale Black Police Officers Association). Jeg har derfor oversatt disse begrepene direkte der det var mest naturlig i teksten, i stedet for å bruke f.eks. “etnisitet” slik vi ville gjort i Norge.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂