Som den første fra britiske påtalemyndigheter, innrømmer statsadvokat Nazir Afzal at menns målrettede jakt på mindreårige, britiske jenter for seksuelt misbruk er et problem i spesielt «asiatiske miljøer». Etter flere rettssaker mot britisk-pakistanske gjenger, sier Afzal at det er «umulig å ikke merke seg at overgriperne er asiatiske og ofrene ikke».

Han legger til at kulturell bagasje og kvinners status blant noen menn i disse miljøene bidrar til deres manglende respekt for kvinners rettigheter.

I forbindelse med forrige måneds rettssak, hvor Afzal var aktor og ni menn ble dømt, ble det hevdet at politiet og sosialetaten av frykt for å bli beskyldt for rasisme valgte å overse flere bekymringsmeldinger og anmeldelser av den nå dømte gruppen, som i praksis ble latt i fred til å voldta opptil 50 etnisk britiske jenter.

Innenriksdepartmentet har innkalt til en hastehøring på grunn av de mange sakene som involverer voksne, britisk-pakistanske menn og mindreårige jenter i sårbare livssituasjoner.

The Labour MP for Leicester East has previously said: ‘I do not think it is a race issue.’

In these disturbing recent cases most victims were white, aged between 13 and 16, many were from vulnerable backgrounds or the care system, and the majority were plied with booze and drugs before being systematically abused.

Speaking to The Times today Mr Afzal said: ‘Exploitation happens in every community but these cases demonstrate that group grooming is a particular problem in Asian community. I will not turn a blind eye to crimes in any community.’

He spoke out as two Asian men, Mahfuzur Rahman and Abdul Hannan, were convicted of raping or sexually assaulting four young white women in their area after they picked them up and got them drunk.

In an originally botched prosecution in 2009, victims gave detailed evidence about being violently raped by Rahman before charges were dropped because evidence was said to lack credibility.

Once the case was abandoned, Rahman was free to target a 17-year-old from a nearby children’s home, plying her with vodka before sexually assaulting her at his flat.

His other victims were also violently raped or assaulted while very drunk.

And when he was finally arrested and charged with rape again last year individuals close to the case said Rahman told officers: ‘Rape? Which one?’

While last month a sex grooming gang of nine were all jailed, and two set to be deported, after they plied teenagers with alcohol before abusing them in Rochdale, Greater Manchester.

The men – who are all from Pakistan, apart from one who is from Afghanistan – groomed and ‘shared’ the young white girls because they were vulnerable, and abused them above takeaways and shops.

But during the trial it came out that the authorities could have stopped them two years before their sickening crimes were finally uncovered.

I en rapport fra 2008 fremgår det at av gjerningsmennene i denne typen saker er 28 prosent av asiatisk opprinnelse. Av 1.217 gjerningsmenn frem til 2008 var 346 asiatiske, 367 hvite, 38 svarte, 464 ukjent og to kinesiske. Majoriteten av gjerningsmennene er mellom 18 og 24 år. Av de 2.083 ofrene for det systematiske sexmisbruket er 61 prosent hvite, og flesteparten 14 eller 15 år. Mange av dem var i barnevernets varetekt eller hadde en historie med rømninger hjemmefra. I de siste årenes rettssaker har ofrene vært helt nede i 13 års alder, og av 77 nylig dømte gjerningsmenn er 67 av asiatisk opprinnelse.

Tidligere parlamentsmedlem for Labour, Ann Cryer, har i mange år arbeidet med å få britisk-pakistanske gjengers målrettede seksuelle misbruk av mindreårige, som hovedsakelig foregår i innvandrertette byer i Nord-England, på dagsorden. Også hun er av den oppfatning at myndighetene ignorerte opplysninger i den siste saken fordi de er «livredde for å bli kalt rasitiske».

‘Forces have been accused of being institutionally racist. That sort of thing sticks,’ she added.

‘If you do say things like that about any police force then they will be majorly careful to avoid being being put in line for criticism like that. It may well be that they then steer clear of the tragic events that we are talking about. All because they want to be politically correct.’

I 2011 pådro Labour-politikeren Lord Ahmed of Rotherham, Storbritannias første muslimske peer, seg kritikk etter at han uttalte at pakistanske menns seksualforbrytelser kan ha sammenheng med tvangsekteskap/ekteskap med søskenbarn:

– De blir tvunget inne i ekteskap og de er ikke lykkelige. De er gift med utenlandske jenter de ikke har noe til felles med, og de har barn og en familie. Men de ser etter morsomme seksuelle aktiviteter og går etter sårbare jenter.

Ahmed la til at asiatiske menn tyr til misbruk av unge, hvite jenter fordi de ikke ønsker seg et meningsfullt forhold til voksne, hvite kvinner. Studier viser at 55 prosent av alle britisk-pakistanere gifter seg med et søskenbarn, stort sett fra Pakistan. I byen Bradford er det samme tallet 75 prosent.

Daily Mail: Gangs raping and sexually exploiting vulnerable white young girls ‘is an Asian problem’, top Crown prosecutor admits