Feature

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller er en intellektuell. Han har en basis for sin politikk, og vet hva han står for. Han ser konfliktlinjene og konsekvensene på lenger sikt, hvis man velger feil kurs.

Per Stig Møller har skrevet en biografi om presten Kaj Munk, som ble drept av tyskerne. Munk sa en gang: Hvis de pæne mennesker ikke vil, kommer bisserne til at regere verden. Hvis ingen stopper bisserne, har de det hele.

Man trenger ikke vite presist hva «bisser» er for å forstå meningen. Det er hva kloke mennesker har sagt opp gjennom historien: hvis de gode sitter passivt, vil de onde overta.

Den selvkritiske vil alltid spørre: men hvordan vet vi hvem som er hvem? Det spørsmål spør ikke de som kjenner bittet fra «bisserne». Men vi skal alltid ha det med oss.

Danmark representerer ikke lenger et avvik, et feilsteg fra en ellers harmonisk, nordisk kurs. Danmark er blitt en utfordring fra den appeasement-politikk Norge fører. Danskene ser ut til å ha bevart en historisk kontinuitet Norge har mistet. Var vi for unge?