Nytt

Den danske utenriksminister Per Stig Møller har gitt klar beskjed om at Organisasjonen av islamske stater, OIC, må trekke forslaget om at religionskritikk er rasisme. Hvis ikke vil Danmark utebli fra Durban II-konferansen i Geneve i april neste år.

Utenriksminister Møller er på rundreise i Midtøsten og har klargjort Danmarks standpunkt for sine samtalepartnere i de arabiske land.

«Hvis OIC gennemtrumfer teksten, skal de ikke regne med, at der sidder europæiske eller vestlige lande ved bordet,» sagde udenrigsministeren på et pressemøde i Jerusalem tirsdag aften.

Ifølge Per Stig Møller har han givet samme besked til blandt andre den syriske udenrigsminister, Walid al-Moualem og den egyptiske udenrigsminister Ahmed Aly Ahmed Abul Gheit, begge blandt de regeringsmedlemmer, som Per Stig Møller har mødt på sin rundrejse, der omfatter Syrien, Egypten, Israel og det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden.

Durban 2 blev desuden drøftet søndag aften i Kairo under en middag med Amr Moussa, formand for Den Arabiske Liga.

«Jeg har forklaret det danske synspunkt, som er, at vi ikke vil acceptere, at religion inddrages i racisme. Man kan være muslim uanset race,» sagde Per Stig Møller.

Durban 2 konferencen, en opfølgning til FNs racismekonference fra 2001, skal efter planen finde sted i april 2009. På forhånd har kritikken været hård, blandt andet har flere kulturpersonligheder og en række politikere opfordret til allerede nu at boykotte konferencen.

Den norske regjering har hittil vært svært tilbakeholden med å kommentere Durban II. Holdningen er at man skal delta for å kunne påvirke.

Canada har varslet at de ikke kommer.

Per Stig truer med boykot af Durban 2