Nytt

EU gjør et siste forsøk på å få det omstridte sluttdokumentet for FNs konferanse om rasisme og relatert intoleranse – Durban II – endret. På dagens møte i Brussel ble EU`s utenriksministre enige om en europeisk ønskeliste over endringer for Durban II`s sluttdokument.

Dersom Organisasjonen for de islamske stater (OIC) ikke etterkommer ønsket om endringer, vil det mest sannsynlig bety at EU-landene samlet boikotter FN-konferansen, hvis sluttdokument definerer ytringsfriheten som «en hovedutfordring og hindring for å imøtegå nåtidige former for rasisme» og religionskritikk – såkalt «bakvaskelse av religion» – forsøkes sidestilt med en menneskerettighetsforbrytelse.

– Vi vil nu levere et papir med de europæiske synspunkter til vores folk i Geneve. Hvis det papir imødekommes, så bliver vi i processen, siger udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Det betyder omvendt også, at et afslag til de europæiske ønsker fra Organisationen af Islamiske Lande, OIC, formentlig vil være ensbetydende med en samlet EU-boykot af konferencen.

– Min vurdering er, at vi går alle sammen, eller at vi bliver alle sammen, siger Per Stig Møller.

Landene i IOC mener ikke, at religionskritik skal være tilladt, men det går direkte mod et af nøglebudskaberne i EU’s papir om, at der ikke må kunne stilles spørgsmålstegn ved ytringsfriheden. Et andet EU-ønske er, at kritikken af Israel ikke må være stærkere, end ved den første Durban-konference i 2001.

Foreløpig har Canada, Israel, USA og Italia meldt avbud på grunn av OIC`s dominante innflytelse på selve sluttdokumentet og under de forberedende møtene for Durban II, mens Australia i forrige uke meldte at også de vurderer å utebli.

Jyllands-Posten: EU står sammen om Durban II
Durban II: Om igjen!

Les også

-
-
-
-
-