Kommentar

I Charles Dickens tid ble barn vansiret for å gjøre en bedre jobb som tiggere. Tiggerne i Oslos gater passer inn i samme scenario. Noen har regissert dem inn i vårt gatebilde, vel vitende om at nordmenn ynkes og får dårlig samvittighet ved synet av fattige. Aftenpostens Hilde Lundgaard spiller sin tildelte rolle når hun refser borgere som vil ha tiggerne vekk.

Kanskje er det et enda bedre råd å ta seg en tur selv og kjenne etter hvordan det oppleves…… Å få nød og fattigdom rett i fleisen midt i vår vakre sommerby…… Ubehagelig? Absolutt. Uverdig. Utvilsomt. Men truende eller sjenerende? Jeg kan med min beste vilje ikke se hvordan disse menneskene vi stort sett møter i knehøyde er til plage for «vanlige folk». Ut over at det vel fortsatt er ubehagelig for mange å bli minnet om hvor fantastisk rike og heldige vi er.

Hun kan ikke la være: sparket. Det er igjen «vanlige folks» dårlige egenskaper det koker ned til.

Vanlige folk – uten ironiske anførselstegn – gjenkjenner tiggerne for hva de er: de ser kynismen bak. Lundgaard og mange av hennes kolleger spiller sentimentale. Tror de på det selv? De bidrar nettopp til at vanlige folk blir kynikere. De ser kynikere på alle kanter: hos bakmennene som sender tiggerne på gaten og holder dem i fattigdom for at de skal gi nordmenn dårlig samvittighet, hos politikerne som ikke vil gjøre noe med det, og journalister som refser folk fordi de reagerer på, ja, nettopp – det uverdige i dette skuespillet.

Nede ved Oslo S og Operaen antennes utenlandske turistbusser på rekke og rad. Et tyvetalls busser er brannbombet, plyndret, vandalisert. Det er påfallende: Prøver noen å fordrive andre for å ha trafikken for seg selv? Det minner om mafia, men den muligheten nevner ikke avisene.

Utenlandske operatører truer nå med å boikotte Oslo. Men selv ikke det får byens myndigheter til å reagere. De opptrer som zombier.

Byrådsleder Erling Lae blir opprørt når han hører historien til Paredes og de andre utenlandske bussjåførene. Man han tror ikke bevoktede parkeringsplasser for turistbusser er veien å gå.

-Oslo er ingen trygg by dersom man ikke kan parkere trygt hvor som helst i byen, sier han.

Man forsverger at det skulle være mulig: I fjor skrev flere til Oslos turistmyndigheter og sa de aldri ville komme tilbake til Oslo, pga prostituerte og narkomane midt i bybildet. «Justisminister Knut Storberget står på at politiet ikke skal settes inn mot folk før de gjør noe ulovlig.» Nå brenner turistbussene: men byrådsleder Lae ser ikke behov for hverken kamera eller vakthold. Det skal være like trygt over alt!!

Vanlige folk reagerer. Det er deres by. De reagerer med vantro og fortvilelse. De styrende gjør Oslo om til Gotham City og det er ingen Dark Knight i sikte.

Begge artikler tatt fra AftenAften fredag 18. jul:

Tiggeropera av H.L.
Hærverk på to nye busser av Ingvild Sahl