Politikere og politi opptrer helt ubehjelpelige når det gjelder kommunikasjon til publikum etter skyting på åpen gate. Politiet går ut med minst mulig spesifikk informasjon og politikerne gjentar som et mantra at «Oslo er en trygg by».

Det byrådsleder Lae Solberg virkelig gjør er å forsøke å redde eget ansikt. Det forstår publikum, derfor reagerer de med irritasjon og forakt overfor slike politikere.

Politiets anseelse er heller ikke hva den var. Det har de seg selv å takke.

For begge parter gjelder at publikum forventer realistiske tilbakemeldinger. De vil ha etater som viser ansvar ved å gi ærlige svar. I stedet hører de utenomsnakk. Politikere og politi som er ute etter å redde sitt eget skinn.

På amerikansk heter det «skin in the game», at du risikerer noe. Ved sin oppførsel signaliserer politikere særlig at det ikke er deres bord hvis folk treffes av skudd når de julehandler. De fleste blir ikke truffet! Dette uttrykket har vi nå hørt i flere år. Det er toppen av kynisme. Raymond var den første som sa: De fleste kommer trygt hjem.

Mediene beskytter politikerne mot å bli avkledt for slike uttalelser. Men deres aktelse synker likevel. Folk er ikke dumme.

Når to skytinger på en dag skaker oss er det fordi folk kan utlede mye av disse hendelsene.

Folk går bevæpnet rundt i byen. De løser konflikter ved å dra våpen. På Sinsen var det en konfrontasjon, nederst i Karl Johans gate skal det ha vært en ungdomsgjeng som dyttet kona til en polakk som dyttet tilbake. Så lite skal det til.

Nå må ansvaret rettes der det hører hjemme: Hva gjør politikerne med det? Situasjonen har vart i mange år. Hvilke lover har Stortinget og justisdepartementet vedtatt for å statuere eksempler? De som går bevæpnet og skyter på åpen gate må straffes raskt og hardt. Samfunnet må markere at dette finner vi oss ikke i.

Men intet skjer.

Er det fordi politikerne ikke tør eller vil utfordre de gruppene ungdommen kommer fra?

Vi tror det er en slik sammenheng, for den samme unnvikende mykheten er gjenkjennelig også på andre områder, ikke minst skolen der lærere og ledelse er helt maktesløse overfor vold helt fra barneskolen.

Det skjer en undergraving av vårt samfunn uten at det reageres. Something gotta give, sier amerikanerne. Noe vil før eller siden gi etter. Vil det være at voldsmennene tar over? Det er i den retning det går. Se til Sverige.

Eirik Lae Solberg (H) må ha det inn med teskje: Når det skytes på åpen gate er det en trussel mot omgivelsene. Tilfeldige mennesker, også barn, risikerer å bli truffet. I et rettssamfunn er politi og rettsvesen til for å beskytte borgerne.

I vårt samfunn er politikerne mest opptatt av å trøste oss med at de fleste ikke blir truffet, ranet eller voldtatt.

Det er rettsstaten snudd på hodet. Politikerne ser situasjonen ut fra voldsmennenes perspektiv.

Hvor langt skal det gå før de tvinges til å handle eller gå av?

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.