Sakset/Fra hofta

Flere av VGs politiske kommentarer den senere tid har hatt en vinkel syn åpner for en Frp-regjering. Frp har tidligere vært betraktet som uegnet til å regjere, sett med VGs øyne.

VG har nese for hva som rører seg. Meningsmålingene taler sitt tydelige språk. At Norges største avis denne gang leker med tanken på et systemskifte, er i seg selv et tegn på at det er mulig. VG og andre aviser vet selvfølgelig hva de gjør når de slår opp Frps regjeringsplaner. Den vanlige skrekkpropagandaen er tonet ned. Et regjeringsskifte fremstilles som en reell mulighet.

Men VGs kommentarer går lenger. De normaliserer et Frp-alternativ. Arve Øverby skrev for leden om den katastrofale veistandarden i verdens rikeste land, og sa man nå lukter på Frps forslag om å leie inn utenlandske entreprenører.

Også i den politiske analysen av styrkeforholdet og relasjonene mellom partiene, velger VG å se tingene fra et ståsted som faller sympatisk ut for Frp. Lengst i så måte gikk Frithjov Jacobsen i en kommentar søndag om Høyre. Jacobsen latterliggjør et parti som ser ut til å frykte suksess: alt ligger åpent for en allianse med Frp og en historisk sjanse til å danne enn ny regjering. I stedet snakker partileder Erna Solberg og de andre svevende om en borgerlig koalisjon med sentrumspartiene, selv om Venstre uttrykkelig har avskrevet et slikt samarbeid.

Jacobsen roser Frp for å jobbe: de er ikke vonde å be, men stiller til intervju på flekken. Man bruker sommeren til å komme med utspill og forberede en mulig valgseier. Hva gjør Høyre? De er utydelige, og reagerer altfor sent.

Frp er hyperaktivt og lynraskt, mens Høyre ligner mest på et forhistorisk slagskip som forgjeves prøver å få kanonene til å peke i riktig retning.

Det er liten tvil om hvem som lykkes best. Frp er i ferd med å ta over eierskapet til de fleste klassiske blå sakene.

I denne beskrivelsen ligger en anerkjennelse av tingenes tilstand. Men det ligger også antydning til en velsignelse. Det vil være en formidabel seier for Frp hvis VG bidrar til å forberede opinionen på en Frp-regjering.

Referenget hos de etablerte avisene har vært at Frp er uansvarlig. Nå har partiet tatt et stort steg mot å få blåstemplet som «autorisert» til å styre.