Nytt

Grenseområdene i Pakistan seiler opp som magneten for jihadister. Irak har mistet glansen. Tilstrømmingen av utenlandske fightere er merkbar, fra en håndfull, til en konstant strøm.

Al Qaida og Taliban er ute etter revansj. De er tilbake til utgangspunktet, og tribal areas og Nord-Sør Waziristan er ideelle, frie som de er for sentral kontroll. Da hæren høsten 2006 slo inn på forhandlingslinjen med de militante, var løpet lagt, og siden har kompromissene og ettergivenheten bare økt. I USA er det stor bekymring.

En ny faktor er Indias tilstedeværelse i Afghanistan. India satser og har investert 750 mill. dollar i infrastruktur, utdanning av lærere og opplæring av byråkrater. Sterke krefter ønsker ikke et indisk nærvær i Afghanistan. Pakistan er alarmert ved tanken på at India får fotfeste hos en historisk rival, og frykter «beleiring».

India har hittil vært svært tilbakeholdende med å omsette sin økonomiske makt i militær. Men den tiden bør nå være omme, mener flere kommentatorer.

Afghanistan is in some ways the test case of the extent to which India is willing to use its hard power to advance its strategic and commercial interests.

«As India’s influence grows it will become increasingly involved in the local politics of a foreign country,» said Rahul Roy-Chowdhury, a research fellow at the London-based International Institute for Strategic Studies. «It cannot afford to see itself as an innocent bystander anymore.»

Gurmeet Kanwal, head of the Center for Land Warfare Studies, said that Indian paramilitary troops were ill prepared to face the insurgents in Afghanistan, and that India’s development aid to that country needed to be secured by a military presence.

«I wouldn’t use the expression flex its muscles,» he said. «I would say the time has come to live up to our responsibility. If it involves military intervention, so be it.»

India må ikke backe ut av Afghanistan etter bomben mot ambassaden mandag, der to diplomater ble drept, mente flere lederartikler.

Afghan Bombing Sends Stark Message to India

Militant Gains in Pakistan Said to Draw Fighters