Nytt

De 22 utenriksministerene i Den Arabiske Liga vedtok forrige tirsdag retningslinjer for satellittkanalene som forbyr krenkelse av nasjonale og religiøse ledere, tradisjoner, familieverdier og religion – under trussel om tilbakekalling av lisenser. Retningslinjene er en tommeskrue rundt mediene som kan strammes etter myndighetenes behov.

Retningslinejen er så løst og generelt formulert at de kan brukes om enhver situasjon hvis myndighetene skulle ønsket det. Og det er nettopp hensikten: redaktørene skal føle seg så usikre at de vil sørge for å holde seg på den riktige siden. Noen skudd for baugen og de vil være overforsiktige. Hensikten er da oppnådd. Det finnes 300 satellittkanaler i Midtøsten og de er løse kanoner på dekk for usikre regimer.

The charter, signed by information ministers in Cairo, bans broadcasting material seen as undermining «social peace, national unity, public order and general propriety», criticising religions or defaming political, national and religious leaders.

The Cairo document authorises signatory countries to «withdraw, freeze or not renew the work permits of media which break the regulations.»

It stipulates that satellite channels «should not damage social harmony, national unity, public order or traditional values.»

Programming should also «conform with the religious and ethical values of Arab society and take account of its family structure.»

The document was strongly criticised by media watchdogs.

«This is an unacceptable move on the part of autocratic governments to rob viewers of the already small amount of broadcast freedom they have enjoyed on private television,» Executive Director of the Committee to Protect Journalists Joel Simon said in a statement.

Den egyptiske informasjonsministeren benektet at trykkefriheten begrenses.

The charter «is not aimed at restricting freedom of the media but rather to organise it at a time when satellite channels are spreading ignorant (messages) and illegitimate religious edicts,» information minister Anas al-Fiqi said in an interview carried by the official Mena news agency.

Det er bare i Midtøsten en minister uten å blunke kan si at reglene ikke er rettet mot ytringsfrihet, men villedende informasjon. At han også nevner illegitime religiøse budskap er verdt å merke seg: TV kan spre opphissende budskap i en gitt situasjon, og feks. fordømme myndighetene som vantro.

Det var spesielt Egypt og Saudi-Arabia som gikk i bresjen for medie-charteret. Kun Qatar stemte mot. Qatar er hjemsted for Al Jazeera. Men også Al Jazeera har fått klippet klørne den senere tid. Al Jazeeras ledelse måtte følge emiren av Qatar på besøk til Riyadh i høst og love ikke å ta opp temaer som provoserte Saudi-Arabia. Siden har Al Jazeera unnlatt å kritisere kongedømmet.

Knektingen av mediefriheten er et stort tilbakeslag for demokratisering av Midtøsten og oppbyggingen av sivile samfunn.

Analysts say the charter is the Arab governments’ response to the relative freedom enjoyed by Arab satellite broadcasters, many of which are privately financed and which encourage open political discussion of sensitive matters.

Det handlingsrommet er nå drastisk redusert.

Rights group slams Arab media charter

Broadcast charter not restrictive, claims Egypt

Det var i Kairo-chartrets ånd at informasjonsministeren forbød fire internasjonale aviser, fordi de har vært frekke nok til å trykke turbantegningene til Kurt Westergaard.

Egypt has banned the sale of four international newspapers for printing pictures «offensive to the prophet Mohammed», the official Mena news agency reported on Tuesday.

Under a decree issued by Information Minister Anas al-Fiqi, Germany’s Frankfurter Allgemeine Zeitung and Die Welt, Britain’s Observer and the US Wall Street Journal will not be sold, Mena said.

«Any newspaper or magazine which publishes anything offensive to the prophet… and reprints the offensive caricatures of the prophet or anything offensive to the three heavenly religions will be banned,» Fiqi said.

Egypt bans Western papers over prophet cartoons