Kvinnelige muslimske medisinstudenter nekter å adlyde regler for hygiene på sykehus. Hygienereglene er innført for å stanse spredningen av dødelige superbakterier på britiske sykehus, men i følge de medisinstuderende kvinnene strider reglene mot deres religiøse tro.

Reglene innebærer blant annet å rulle opp ermene til albuene når man vasker hendene og at alle leger skal være bare fra albuen og ned, men de muslimske medisinstudentene påpeker at dette er usømmelig i henhold til islam og nekter derfor å følge reglementet.

Universities and NHS trusts fear many more will refuse to co-operate with new Department of Health guidance, introduced this month, which stipulates that all doctors must be «bare below the elbow».

The measure is deemed necessary to stop the spread of infections such as MRSA and Clostridium difficile, which have killed hundreds.

MRSA er forkortelse for Meticillinresistente Staphylococcus aureus; gule stafylokokker som er blitt resistente mot de typer antibiotika som oftest brukes mot stafylokokkinfeksjoner. Bakterien er spesielt vanskelig å behandle ved hospital-relaterte infeksjoner, og pasienter med åpne sår, transplanterte organer og/eller nedsatt immunforsvar er i høyrisikogruppen for den multiresistente bakterien.

Sykehuspersonell som ikke følger nødvendige hygienetiltak risikerer å overføre bakterien fra pasient til pasient. Det britiske nasjonale statistikkbyrået rapporterte 1 629 MRSA-relaterte dødsfall i England og Wales i løpet av 2005.

Minutes of a clinical academics’ meeting at Liverpool University revealed that female Muslim students at Alder Hey children’s hospital had objected to rolling up their sleeves to wear gowns.

Similar concerns have been raised at Leicester University. Minutes from a medical school committee said that «a number of Muslim females had difficulty in complying with the procedures to roll up sleeves to the elbow for appropriate handwashing».

Sheffield University also reported a case of a Muslim medic who refused to «scrub» as this left her forearms exposed.

Documents from Birmingham University reveal that some students would prefer to quit the course rather than expose their arms, and warn that it could leave trusts open to legal action.

Hygiene-eksperter sier at det ikke kan gjøres unntak fra forskriftene på religiøst grunnlag, og at reglementet må innføres universelt for å kunne redusere risikoen for smitte.

Dr Mark Enright, professor of microbiology at Imperial College London, said: «To wash your hands properly, and reduce the risks of MRSA and C.difficile, you have to be able to wash the whole area around the wrist.

«I don’t think it would be right to make an exemption for people on any grounds. The policy of bare below the elbows has to be applied universally.»

Dr Charles Tannock, a Conservative MEP and former hospital consultant, said: «These students are being trained using taxpayers’ money and they have a duty of care to their patients not to put their health at risk.

«Perhaps these women should not be choosing medicine as a career if they feel unable to abide by the guidelines that everyone else has to follow.»

Imidlertid insisterer Islamic Medical Association på at tildekking av hele kvinnekroppen, bortsett fra ansikt og hender, er grunnleggende i islam, og støtter de kvinnelige medisinstudentene som nekter å følge det innførte hygieneregimet ved britiske sykehus:

«No practising Muslim woman – doctor, medical student, nurse or patient – should be forced to bare her arms below the elbow,» it said.

Dr Majid Katme, the association spokesman, said: «Exposed arms can pick up germs and there is a lot of evidence to suggest skin is safer to the patient if covered. One idea might be to produce long, sterile, disposable gloves which go up to the elbows.»

Telegraph: Female Muslim medics ‘disobey hygiene rules’

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.